Krönika: Sök och du skall plantera

Krönika: Sök och du skall plantera

Internet är enormt, internet är gratis. Men som med det mesta medför det som är gratis att det är du som användare som är produkten. Varje gång du gör en sökning på nätet finns det någon som tjänar pengar på det du gör. Delvis är det reklamen som finns på din skärm men även dina mönster över var du rör dig på nätet, vad du söker efter och siter du besöker, är en hänvisning till hur internet ska utvecklas och har därmed ett absolut värde för många aktörer.

Den här krönikan handlar inte om hur du bäst gör för att hålla ditt internetanvändande så privat som möjligt. Detta handlar istället om en tjänst som gör något bra för sina intäkter. Jättar som Google bidrar med många tekniska innovationer, de kartlägger vår värld, erbjuder molnbaserad programvara och lagringsutrymme med mycket mera. Det är bra, på sitt vis, men nu vill jag slå ett slag för tjänsten Ecosia – en sökmotor och webbläsare som använder allt sitt överskott till att plantera träd i utsatta delar av vår värld. I snitt beräknar de att var 45:e sökning i deras verktyg räcker för att plantera ett träd inom ett av deras projekt.

I skrivande stund har man passerat 138,137,000 (fredag 19 november 2021) planterade träd i de pågående projekten. Bland annat jobbar man med att återplantera Atlantens regnskog, rekonstruerar Etiopiens vattencykel och hjälper Perus miljöer komma på fötter från att ha blivit rejält avskogad efter en massiv heroinproduktion under 80-talet. Varför just träd? Undrar kanske många. De är naturens mest effektiva läkemedel och här följer några av fördelarna:

Kallt klimat

Träd absorberar CO2, vilket är en av de främsta orsakerna till klimatförändringen. Stora skogar kan skapa moln, som sedan reflekterar solljus och på så sätt kyler ner vår planet.

Biologisk mångfald

Skogar är det mest mångfaldiga system på land med miljontals arter, av vilka många inte ens är upptäckta och analyserade ännu.

Jordskydd

Träd skyddar jorden från erosion och de skapar en produktiv och bördig jord. Om vi skär ner träd kommer vi med största sannolikhet att snart hamna i en öken.

Ren luft

Träd skapar syre, som vi behöver för att andas. Träd rengör också luften genom att absorbera förorenande gaser och filtrera ut partiklar.

Glada människor

Skogar ger oss hälsosam mat och massor av andra viktiga varor som kan skötas hållbart. Globalt sätt är 1,6 miljarder människor beroende av skogar för sin överlevnad.

Vattensäkerhet

Skogar reglerar vattenkretsloppet och förhindrar översvämningar. De skapar fuktiga mikroklimat och ökar grundvattennivån. De fungerar som en ”svamp” och förhindrar därför torka.

Klicka på bilden för att komma till Ecosia sidan

Vill du komma igång med Ecosia på din dator, surfplatta eller mobil är du bara ett par klick bort. Den går att använda som insticksmodul i valfri webbläsare, exempelvis Google Chrome, Opera eller Mozilla Firefox – bara sök efter Ecosia eller besök www.ecosia.org för att installera, klicka på den blå knappen och du är igång. Till mobiler och surfplattor har Ecosia en egen applikation. Det kan inte gärna bli enklare att bidra till en grönare värld, du kan läsa mer om Ecosias projekt på deras hemsida. 

Enkel träning - med Lena Östman

Enkel träning - med Lena Östman

Journalistiska serier – med lite extra kött på benen

Journalistiska serier – med lite extra kött på benen

0