"Intresset ökar för historien" - Hembygdsföreningen 100 år

"Intresset ökar för historien" - Hembygdsföreningen 100 år

 Pernilla Hålén, Yngve Gunnarsson och Staffan Åkesson, några av medlemmarna i hembygdsföreningen i Ockelbo.

2021 jubilerade Ockelbo hembygdsförening. Efter lång tid av sjunkande medlemsantal har trenden vänt, många yngre har intresserat sig och framtiden ser ljus ut.

– De flesta hembygdsföreningar skriker efter föryngring. Vi kan nu efter år av omfattande renoveringar av byggnader och därpå Coronastiltjen fokusera på fler aktiviteter och att fortsätta växa, berättar Yngve Gunnarsson, som är ordförande i Ockelbo hembygdsförening.

I samtalet med Yngve och styrelsemedlemmarna Pernilla Hålén samt Staffan Åkesson får vi veta mer om hembygdsföreningens sentida utveckling.

– Under många år sjönk medlemsantalet och aktiviteterna med det. Många byggnader, föremål och samlingar innebär ett stort ansvar och mycket jobb. Det har hängt ihop lite som onda cirklar, berättar Yngve.

– Men för ett par år sedan började det dyka upp nya intresserade människor som knackade på, och som ville göra saker med Pålsgården och hembygdsföreningen.

– Vi i Ockelbo är en av få hembygdsföreningar som ökat antalet, med ungefär 25% fler medlemmar, berättar Pernilla.

En föryngring har skett även i styrelsen och föreningen har varit på gång med mycket nytt en tid nu, men coronan har begränsat möjligheterna något.

Pernilla Hålen testar på smide.

– 17 juli firade vi 100 års jubiléet, även om det var i februari som var den egentliga jubileumsdagen. Det väckte mycket intresse, berättar Yngve.

– Kontakter pratade med varandra och intresserade nåddes, många räckte upp handen och ville vara med och bidra, berättar Pernilla.




Många drar sig för att ställa upp att ingå i en förenings styrelse. Det kan vara mer lockande att engagera sig i ett begränsat projekt. Exempelvis har smeden Kent Söderström startat aktivitet i bondsmedjan.

– Bagarstugan har nyrustad ugn, som det kommer skapas aktivitet runt. Tekniker för att tova mössor och vantar är andra idéer som finns, berättar Yngve.

Det finns en fin textilsamling på Pålsgården med kläder, folkdräkter och vävda ting.

– en del unika saker, till exempel, ”kattun-tryck” (En försvenskning av cotton) - tryck på bomullstyger. Ibland gjordes stämplar av nubb och skapade prickmönster. Detta användes bland annat till fina schalar.

– Tillverkning av sådana saker kan vi starta studiecirklar kring, fyller Pernilla i.

Staffan Åkesson har varit med i hembygdsföreningen i 15 år. Men intresset fanns långt tidigare, han var bland annat med i bygdespelen som anordnades på platsen på 80-talet. Staffan minns en mer levande hembygdsgård.

– Förut hade vi sommarcafé och öppet mer på landsbygdsmuseet, berättar Staffan.

– Förhoppningen är att vi kan få igång detta igen, kanske med hjälp av skolungdomar.

Några av sommarens aktiviteter.

– Det behövs många som hjälps åt, det ska inte vara betungande – det är viktigt med människor som vill vara där. Kanske bara för att baka, eller vara handledare för ungdomar, säger Yngve.



Andra projekt som är på gång inom hembygdsföreningen är en upprustning av prästfäbodarna samt en webbshop.

 Initiativet som togs för hundra år sen, då kulturarvet samlades, lever i allra högsta grad vidare idag.

– Redskap, kläder, berättelser och kunskaper skulle tas tillvara på. Det dröjde 20 år innan man fick till en egen byggnad – huvudbyggnaden på Pålsgården, berättar Yngve.

Den byggnaden stod tidigare i Kvarnåsen, Åmot. Familjen Pålsson hade byggt nytt och den gamla köptes av hembygdsföreningen.

– Därav namnet Pålsgården. Byggnaden är från början av 1700 talet.

En intressant sak med Pålsgården är att det är en samling av saker och byggnader från hela kommunen. Pålsgården är vår, tillsammans med byarna, det är inte bara ”Ockelbo” utan hela bygdens -en gemensam plats, mitt i centralorten


Syftet med Pålsgården från början var att det skulle se ut som bondfolket skulle kunna bott där, det har tillkommit en del modernare saker genom åren men är alltjämt relativt autentiskt. 

– Det är en uppgift för hembygdsföreningen att få Pålsgården att kännas mer levande, snarare än som en utställning, säger Yngve.

– En intressant sak med Pålsgården är att det är en samling av saker och byggnader från hela kommunen. Pålsgården är vår, tillsammans med byarna, det är inte bara ”Ockelbo” utan hela bygdens -en gemensam plats, mitt i centralorten, säger Pernilla. 

Hembygdsföreningen är öppen för alla.

– Alla som bryr sig om den här platsen kan förenas. Att fler människor från olika bakgrunder och med olika idéer kan samlas här är viktigt för alla i Ockelbo, säger Yngve.

– Med pandemin har fler fått insyn i att närområdet är viktigt. Storstäder är inte alltid så lockande längre, om tillgängligheten begränsas. Här har vi ändå levt ganska normalt.

– Tankarna drogs till hur man gjorde förr. Intresse av att lära om hur man klarade sig utan elektricitet till exempel. 

Brödbakning. Tack till Pernilla Hålén för bilderna från året.

Framöver blir det mer aktiviteter inom Ockelbo hembygdsförening som allmänheten kan ta del av.

– Här ska människor ha något att samlas kring och mer att göra. Då vi är fler finns bättre möjlighet att visa vad som finns inuti byggnaderna, berättar Staffan.

– Detta är en plats man kan anordna möten på, för företagare till exempel. Eller ett besöksmål för grupper och skolklasser.

- Vi har tankar att sätta upp QR koder som kan skannas för att få information uppläst. Idéer finns det många. Ju fler vi blir, ju mer projekt kan förverkligas, fastslår Pernilla.

Det finns mycket att se fram emot inom Ockelbo hembygdsförening och vi ser fram emot att ta del av framtida evenemang.

Text: Johan Beijer
Titelbild: Henrik Westberg


Fler artiklar på Kuxa.se

Återblick: Janne minns dansbandsåren

Återblick: Janne minns dansbandsåren

Två kokböcker och tre julbarnböcker

Två kokböcker och tre julbarnböcker

0