Premiär för operett på Gotan i Ockelbo

Premiär för operett på Gotan i Ockelbo

En unik möjlighet presenterar sig snart i Ockelbo då det blir Operett på Gotan, en form av musikteater med sång och talad dialog. Det är en riktigt erfaren ensemble som intar scenen och framför verket ”Så gör alla på Vita hästen”. Kuxabladet har intervjuat Britta Blavier som avslöjar att Ockelbo blir premiär för operetten, som senare kommer spelas i Stockholm, Västerås och Dalarna.

– Min mor är från Ockelbo och jag har kusiner och en moster som bor där. Jag känner många och har varit där mycket som ung, berättar Britta

I ensemblen hittar vi fem operasångare med stora meritlistor från både en nationell och internationell scen samt en talangfull pianist, som också har en liten roll. Britta beskriver processen, som tog sin början i våras med manusarbete och repetitioner inleddes under sommaren.
– Under hösten har repetitionerna intensifieras och snart är det dags för premiär, det tar sin tid att få ihop.

Upplägget operetten beskrivs som lättsamt men även en föreställning för den erfarna publiken.
– Alltihopa är en föreställning, med dialog, scenografi, kostym smink och allt. Mitt i finns en opera, en kärna. Alla ska kunna ta till sig och förstå, även om man inte är van. Det rör sig om bra underhållning med hög kvalitet på det som spelas.– I en operett finns mycket dialog, det är ett lustspel med förvecklingar och starka karaktärer som skapar en intrig. 

Allt är på svenska, vilket inte är en självklarhet.

Tord Wallström, Britta Blavier och Ludvig Nilsson. Foto: Ylva Tryselius

– Inom opera sjungs det ofta i originalspråk och textmaskiner visar svenska översättningen. Men till exempel i England gör ett stort opera hus alltid en översättning, medan ett annat alltid gör det i original. 
Britta berättar vidare att verket utspelar sig i Österrike och att en del tyska ord förekommer, men att det är enkelt att förstå i sammanhanget.
– Värdshuset ligger egentligen i Österrike och finns på riktigt. Det finns lite tyska ord för att styrka karaktärerna. Operettdelen är nästan som schlager, vi använder svenska, det är viktigt att alla förstår. 

”Så gör alla på Vita hästen” regisseras av Björn Sjögren med manus av Torbjörn Pettersson och Britta Blavier, koreografen heter Annika Listén. 

– Manuset är format efter vår ensemble. Jag är mezzosopran, Elisabeth Wallström är sopran. Tor Wallström, Björn Sjögren och Torbjörn Pettersson är barytoner.
– Ludvig Nilsson heter vår skicklige pianist, som också har en liten roll i operetten.
– Vi bjuder på lättsam och härlig musik, en operett fylld av glädje, som den tidens schlager fast det andas mer 1900-tal. 

Det blir alltså premiär i Ockelbo och Britta ser fram emot att komma tillbaka till orten.
– Jag brinner känslomässigt för Ockelbo och det blir spännande att stå på scen på Gotan. 

Information om biljetter finns i annonsen nedan.

Trädgårdsministern: Binda hjärtan

Trädgårdsministern: Binda hjärtan

Curt Carlsson - 1944-2022

Curt Carlsson - 1944-2022

0