Återbruk - ljusstumpar blir nytt mys!

Återbruk - ljusstumpar blir nytt mys!

Den här gången skriver jag om hur jag återbrukar ljusstumpar och värmeljusspill.

Nu har snön äntligen kommit och bäddat in vårt landskap i vitt fluff. Julfeelingen har infunnits hos mig och jag som är svårt förtjust i pyssel, har bråda tider nu inför jul. Mitt senaste gör-det-själv är att ta tillvara på ljusstumpar och göra nya fina ljus till mysiga stunder.

Med tålamod och en skön stol så petar jag loss allt stearin jag kan från utbrunna värmeljuskoppar. Jag hackar också ned bitar av blockljus som oftast inte brinner ut helt. Sedan häller jag allting i ett rostfritt mått som jag sätter ned i vattenbad med sjudande vatten.

Att smälta stearin direkt i en kastrull kan bli farligt om det blir överhettat. Vekar har jag skickat efter och det finns olika tjocklekar på vekarna, beroende på vad för ljus man ska göra. En gjutform för blockljus har jag även köpt, men de flesta ljusen gör jag i små glasburkar, koppar, krukor eller liknande. Alla tänkbara formar kan användas så länge de är brandsäkra. Det går även att använda gräddtetror, och då går det att riva av förpackningen när ljuset stelnat. Tänk på att sätta fast veken ordentligt i mitten av ljuset, jag börjar med att fästa den med lite häftmassa eller tejp i botten, annars flyter veken upp. Sedan lindar jag resten runt en grillpinne av trä och tejpar fast så den sitter stadigt när ljusmassan hälls i. Att centrera veken är viktigt för att ljuset ska brinna jämnt i behållaren.

För att få ljuset att släppa från formen penslar jag lite matolja på insidan. Stearinet kan sjunka något i mitten, men då är det bara att fylla på mer ljusmassa efter en stund. Man får testa sig fram.

Att gjuta egna återbrukade ljus är ett mysigt pyssel, och som känns bra inombords. När ljuset sedan har stelnat färdigt och man får tända det för första gången, då är det som rena julafton. Man blir både nöjd och glad.

Några ljus har jag färgat med hjälp av färgpigment avsett för ljustillverkning. Har även provat göra doftljus. Jag droppade då i lite massageolja med härlig doft precis innan jag fyllde ljusformen. Det är viktigt att det är oljebaserade dofter man använder, så att det kan blanda sig med stearinet.

Tänk på att aldrig lämna brinnande ljus utan uppsikt!

Nästa gång blir det julinspiration.
Hälsningar Trädgårdsministern!

Boktips för unga

Boktips för unga

Nyinvigning hos Ockelbo Atletklubb

Nyinvigning hos Ockelbo Atletklubb

0