Boktips för unga

Boktips för unga

David Svensson, Barnbibliotekarie vid Ockelbo Folkbibliotek & Perslunda Skolbibliotek tipsar om läsning för barn.

En bästa vän till jul
Ylva Karlsson & Katarina Strömgård
Från 3 år

Mysig högläsningsbok med 24 kapitel som passar bra för att räkna ner till julafton med. Den handlar om Lena som är ett julpynt, rättare sagt en sådan där liten ängel som man ibland ser hängande i julgranar. Lena älskar julen och det bästa hon vet är att hänga där i granen och ta in alla härliga dofter och ljus. Resten av året ligger hon nerpackad med de andra julsakerna och längtar efter att det äntligen ska bli jul igen.

Men tyvärr så kommer den här julen inte att bli som Lena har tänkt. Familjen vars gran hon brukar hänga i måste ha köpt nytt julpynt för plötsligt vill de inte ha kvar henne längre. I stället hamnar hon i soporna tillsammans med några andra gamla julsaker. Är det verkligen sant att de bara är skräp nu?

Kanske inte trots allt. För Lena har hört talas om en gran där alla julsaker är välkomna. Nämligen den mystiska och vackra smaragdgranen i det fjärran landet Adventien. Men hur tar man sig då dit?

En natt på insektshotellet
Claire Schvartz
Från 3 år

Småknasig bilderbok om dyngbaggen Sussi som letar efter någonstans att sova på det mystiska insektshotellet. På väg hem från sin semester och med bilen fullpackad med härliga dyngbollar så fastnar hennes familj i ett kraftigt regnoväder och kan inte köra vidare. Som tur är så får de syn på insektshotellet och lyckas få ett litet rum. Men Sussi kan inte sova inklämd mellan sin morfars fötter och med sin mammas högljudda snarkningar ringandes i öronen. Så hon ger sig ut i korridoren på jakt efter en skön säng.

Men en säng visar sig vara svår att hitta. Hon vandrar mellan hotellet våningar och stöter bland annat på en Karaoke-sjungande cikada, en deprimerad humla och en kärlekskrank dagslända. Och alla varnar henne för spöket som de säger ränner runt i hotellets korridorer på kvällarna. Sussi börjar känna sig orolig. Kanske är morfars fotsvett och mammas snarkningar inte så farliga trots allt? Om man jämför med ett spöke.

En återblick: Barnens Vasalopp 2016

En återblick: Barnens Vasalopp 2016

Återbruk - ljusstumpar blir nytt mys!

Återbruk - ljusstumpar blir nytt mys!

0