Ockelbobor öppnar sina hem för Ukrainska familjer

Ockelbobor öppnar sina hem för Ukrainska familjer

Bilden: Jamie Jonsson och Malin Hermansson flankerar de Ukrainska familjerna.


Hemma hos Jamie Jonsson i Ockelbo är det både katter, en hund, och nu full aktivitet. Hon inhyser tre familjer och hos Malin Hermansson bor en familj. Vi sitter med en kopp kaffe och pratar om hur det kom sig att de tar emot familjer från kriget i Ukraina. 

– Det är ganska osvenskt, säger Malin och kanske har det att göra med att vi alla tre, Jamie, Lana och jag är inflyttade till Ockelbo. 

– Men Lana (Sushko) frågade om jag hade plats för familjerna och då var det bara att köra, säger Jamie.  (läs den artikeln här)

Det är två verkligheter, en är ett samtal över en kopp kaffe över de praktiska och emotionella att ta hand om familjer som kommit på flykt. En annan verklighet är att det pågår ett krig i Europa med fasansfulla scener, i detta nu. 

Man tänker att det bara är att ha ett rum med sängar ledigt, men att ta emot en flyende familj är mycket mer än så,

Jamie Jonsson

– Man tänker att det bara är att ha ett rum med sängar ledigt, men att ta emot en flyende familj är mycket mer än så, säger Malin. 

– Det blir att du måste hjälpa dem både praktiskt och emotionellt, säger Jamie. Det är så mycket mer än att bara låta någon sova hos en. 

– Nu är vi i behov av pengar, för de börjar tryta för oss alla. Människor har varit fantastiskt hjälpsamma med att skänka kläder och vi är så tacksamma, säger Jamie. 

– Ja, men nu behöver vi pengar så vi kan köpa in underkläder och andra hygienartiklar. 

– Men tandkräm har vi så det räcker livet ut, tillägger Jamie. Det har folk skänkt massvis av. 



Malin Hermansson

De förklarar att ukrainarna är i behov av hjälp på andra vis än monetära också. Till exempel uppskattas det när någon hjälper till med det den kan. 

– Är du frisör, det vore fantastiskt om de kunde få klippa sig. Är du yogainstruktör? Vill du skänka Ockelbo presentkort, så de kan gå och handla själv vad de behöver på ICA Ugglebo, Chic eller Du & Jag exempelvis, då blir det ju win win också. Det finns många exempel, menar Malin som fortsätter med att förklara läget. 



– Nu har vi lämnat fas ett, som bestod i att välkomna dem med värme, en sovplats, dusch och mat. Nu börjar vi närma oss fas två, där de kommer lära känna bygden och människorna här och aktivera sig själva mer. I fas tre ska de förstås bli mer integrerade och skapa sitt egna liv här. 



Fler artiklar på Kuxa.se

Intervju med Olov Thunman - Hamrångebygdens lokalhistoria

Intervju med Olov Thunman - Hamrångebygdens lokalhistoria

De flydde från Ukraina till Ockelbo

De flydde från Ukraina till Ockelbo

0