Nya gång- och cykelvägar i centrala Ockelbo

Nya gång- och cykelvägar i centrala Ockelbo

Under 2018 presenterade Ockelbo kommun en ny plan för gång- och cykelvägar. Planen är ett långsiktigt strategiskt dokument som föreslår åtgärder på både statliga och enskilda vägar. Ekonomin för att göra allt har inte funnits där, det är ett arbete som sker löpande. Kuxabladet har samtalat med Håkan Alkberg och Håkan Löfstrand från tekniska enheten samt vägfogden Hans Ledin, Ockelbo vägförening, om stundande åtgärder kring gång- och cykelvägar.

De åtgärder som, förhoppningsvis, ligger inom årets budget är lokaliserade i centrala Ockelbo med fokus på säkerhet kring Perslundaskolan. Anbudsförfarandet avslutades fredagen 1 april, man kan därmed ej säga med hundra procent säkerhet hur långt budgeten räcker.
– Det viktigaste är att barn och ungdomar på tryggt vis ska kunna röra sig i trafiken kring Perslundaskolan, fastslår Håkan Löfstrand.

Det viktigaste är att barn och ungdomar på tryggt vis ska kunna röra sig i trafiken kring Perslundaskolan


1. Gång- Cykelväg, Sjöängsvägen

Den första planerade insatsen blir en gång- cykelväg längs Sjöängsvägen som leder upp till Perslundaskolan. Vägen kommer breddas med två meter i den så kallade Perslundabacken. De tomtägare som påverkas av breddningen hade bjudits in till informationsmötet som även Kuxabladet närvarade vid. Den nya gång- cykelvägen kommer bli ungefär 600 meter lång och sträcker sig till Bysjöstrand. Sträckan kommer markeras med linjer och på sikt uppförs pollare längs sträckan mellan centrumhuset till bysjöstrand. Det medför att befintlig trottoar i höjd med Hälsocentralen rivs. 

2. Ny GC-väg samt enkelriktad biltrafik 

Som andra del i den första insatsen är att Södra Åsgatan delvis enkelriktas för biltrafik. Det rör sig om sträckan mellan Perslundavägen och Kulturstation, där bland annat Ockelbogårdar har sina lokaler. Enkelriktningen tillåter då endast norrgående biltrafik på sträckan, från centrum och vidare mot Sundsbron. Gång- Cykelvägen blir cirka fyra meter bred och får ny asfaltsbeläggning. Befintlig kantsten avlägsnas och ersätts, i samband med arbetet kommer även diverse brunnar höjas.

– Målsättningen är att dessa insatser är klara till midsommar, innan Ockelbo marknad, säger Hans Ledin.

Det kommer även bli en tydlig markering för cykelöverfart där cykelbanan korsar Perslundavägen utanför Kulturskolan.

3. Förändringar på Perslundaparkeringen

Därefter är siktet inställt på parkeringen vid Perslundaskolan. Här kommer nuvarande utfart att tas bort och ersättas av parkeringsplatser, in- och utfart ska ske vid befintlig infart som breddas och förses med refug. I norra delen av parkeringen försvinner en del parkeringsmöjligheter för att skapa en enkelriktad fil för att lämna och hämta barn. 



Perslundaparikeringen kommer omges av en gång- cykelväg som sträcker sig ner till centrum. Inne på parkeringen skapas en bilfil för lämning och hämtning av barn. 

Tidigare utfart avlägsnas och refug anläggs på befintlig infart som breddas.


4. Ny GC-väg mellan centrum och Perslunda samt Parkeringsfickor.


Gräsytan i anslutning till parkeringen kommer försvinna helt. En gång- och cykelväg från centrum på Södra Åsgatan via Perslundavägen ska anläggas, vägen breddas med två meter på västra sidan i backen. Befintlig gång- cykelväg ner mot järnvägsstationen ska rätas upp, ett övergångsställe skapas över Perslundavägen till denna gång- cykelväg.  


På torget ska gräskilen som ligger mot kullen där Sveas kafé finns att grävas ur för att skapa tre parkeringsfickor på torget.

Tydlig cykelöverfart mellan den nya cykelvägen längs Södra Åsgatan på väg mot Sundsbron. På bilden är den nedre byggnaden Kulturstation, vid Södra Åsgatans norra ände.

Hans Ledin, vägfogde, säger följande: Målsättningen är att åtgärderna i punkt ett och två på kartan är genomförda innan sommarmarknaden i Ockelbo infaller.


Text: Johan Beijer

Kartor: Ockelbo kommun

Boktips för unga: Trollet under bron och två andra barnböcker

Boktips för unga: Trollet under bron och två andra barnböcker

Livet på landet: Genbank, grenar och grus

Livet på landet: Genbank, grenar och grus

0