ICA Ugglebos Utvecklingsstöd del 2 - OBK får nya linjer i Åbyggeby LBC

ICA Ugglebos Utvecklingsstöd del 2 - OBK får nya linjer i Åbyggeby LBC

Kuxabladet träffar Fredrik Holm, vd ICA Ugglebo, vid Åbyggeby Landsbygdscenter. Tillsammans träffar vi representanter från Ockelbo basket som är en av föreningarna som beviljats utvecklingsstöd 2022. Stödet ska gå till att måla nya basketlinjer i idrottshallen. Basketlinjerna i Åbyggeby LBC är föråldrade och den nya standarden kom för ungefär tio år sedan, men några resurser för att måla om golvet har ej funnits.

– Det blir allt viktigare för ungdomar att hålla igång, konkurrensen med sittande med skärmar och tv-spel är hård. Vi vill göra vad vi kan för att ge bättre förutsättningar för idrotten, berättar Fredrik.

På plats från föreningens sida var David Pettersson har varit involverad i Ockelbo basket sedan han var barn, först som spelare och senare som ledare, han är även aktiv i föreningens styrelse. Även coach Thomas Nygren deltog vid mötet, Thomas ansvarar bland annat för damlaget och är även aktiv ledare i klubbens ungdomsverksamhet.

David Pettersson och David Nygren från Ockelbo basket flankerar Fredrik Holm, vd ICA Ugglebo.


– Linjerna för trepoängsskott är betydligt längre ut, det saknas en no charge halvcirkel under korgen och tre-sekunders området ska vara rektangulärt, förklarar David samtidigt som han pekar och visar på planen.


David förklarar att det är en stor skillnad för spelarna och att många moment i träningen blir fel, särskilt med skyttet.

– Vi brukar ha vår sista träning innan matcher här och det är inte optimalt eftersom vi inte spelar under samma förutsättningar, säger Thomas.

– Under övningar brukar jag placera ut markörer där linjen egentligen går för att få rätt distans.

– Linjerna gör även att vi inte kan lägga matcher här, konkurrensen om tider i Kuxahallen är hård så det är en nackdel, säger David.



David Nygren pekar ut hur de nya linjerna kommer dras.

Men förutom de felaktiga linjerna är Ockelbo basket positivt inställda till Åbyggeby Landsbygdscenters idrottshall. Det finns fungerande resultattavlor och klockor samt att hallen är rymlig. 

– Det är en perfekt hall för lägerverksamhet, den ligger lite avsides, vilket ger fokus, och det finns möjlighet till boende härute.

– I sommar kommer Danderyd basket till Ockelbo med ungefär 100 ungdomar, berättar Thomas.

– De gånger jag varit ut hit är det alltid jättefint och välskött, säger Fredrik.


Basketen är den största idrotten i Ockelbo kommun. 

– På min tid kom herrlagets spelare till klassrummen och visade Harlem Globetrotters filmer, de flesta provade på basket på 80-talet, säger David.


– Sen ingick det att bli ledare och det var fantastiska år för mig och även mina barn har varit aktiva i föreningen. Att Ica kan vara med och förbättra våra förutsättningar betyder otroligt mycket.

Fredrik Holm är inte från orten men minns att jämte SAIK och Brynäs läste han om Ockelbo basket i morgontidningarna. 

– Det verkar vara en god sammanhållning mellan idrottsföreningarna i Ockelbo. Det är betydligt hårdare bud i Gävle där föreningar i många fall inte kommunicerar och säsonger överlappar varandra, barnen tvingas på grund av detta välja idrott för tidigt. Det verkar finnas en bättre samsyn här, säger Fredrik.

– Det finns otroligt många fler föreningar i Ockelbo än vad jag kände till och det är oerhört mycket ideellt arbete som sker här, avslutar Fredrik. 


De övriga föreningarna som fått utvecklingsstöd 2022 är PRO, Ockelbo Jaktskytteklubb, Friluftsfrämjandet, SFK Ycklaren och Gammelbonings bygdegårds fritidsklubb. Kuxabladet kommer träffa fler representanter för flera av dessa föreningar framöver, då får ni veta mera om hur de använder sitt utvecklingsstöd. 

Trepoängsskottets nya avstånd är ungefär 50 cm längre bak vid toppen av området. En regelförändring som genomfördes 2011 inom FIBA.

Tresekundersområdet är idag konformat men ska målas om till att bli rektangulärt. Under korgarna ska även den så kallade "No charge" halvcirkeln målas upp. 

Med nya linjer på plats kan matcher åter anordnas i Åbyggeby Landsbygdscenter och det blir mer attraktivt mål lägerverksamheter.

Illustration: Basket.se 



En grund för att utvecklingsstödet finns är att flera av de 550 aktieägarna i Ugglebo Arbetareförening AB är okända och inte går att nå. Den utdelning det inte gjorts anspråk på under tio år utgör den summa som utvecklingsstödet delas ut av. Samt att Ugglebo skjuter till samma summa till utvecklingsstödet, i år blev det allt som allt 75000.


Fler föreningar som fått utvecklingsstöd av ICA Ugglebo

Livet på landet: Eld och elände

Livet på landet: Eld och elände

Lokalhistoria: Viksjö bruk del 2 - med Olov Thunman

Lokalhistoria: Viksjö bruk del 2 - med Olov Thunman

0