ICA Ugglebos Utvecklingsstöd del 1 - Gammelbonings bygdegård

ICA Ugglebos Utvecklingsstöd del 1 - Gammelbonings bygdegård

Eva Lööke tar emot den symboliska plaketten av Fredrik Holm, vd ICA Ugglebo. På trappen till klubbhuset.

Utvecklingsstödet från ICA Ugglebo delas ut till de föreningar som styrelsen utser varje år. Nu har ansökningarna för 2022 behandlats och bland de beviljade ansökningarna finns fritidsklubben Gammelbonings bygdegård som vill satsa på en lekplats för de minsta barnen.


Eva Lööke har varit aktiv i Gammelbonings bygdegård i ungefär 40 år. Under senare år har dansbanan på platsen gjorts om och är nu en plats där barn och ungdomar kan ha fritidsaktiviteter.

Fredrik Holm, vd ICA Ugglebo. Hunden var en stor favorit bland barnen till Julia och Olia som också var med under träffen. Läs artiklen här.

– Det har blivit lite av en spelhåla. Det finns biljard, pingis, hockeyspel och dart med mera, berättar Eva.


Men för de yngre barnen finns inget att leka med. Eva berättar om att det finns många barn i Gammelboning nu, bara i Ulvtorp finns idag sju barn i åldrarna 0 till nio år.


– Visst finns det en del inne Jädraås, men det är för långt för barnen att ta sig själva. Här finns inte just någon trafik och det är en trygg plats.


Nu har det även anlänt flyktingar från Ukraina i Gammelboning vilket ökar antalet barn ytterligare. Eva sökte utvecklingsstöd från ICA Ugglebo för att få till något även för de mindre barnen på plats.

– Det behövs något för de mindre, pengarna från Ugglebo kommer väl till pass. 



– Sakerna som finns för de äldre barnen har vi samlat på oss genom åren, några pengar har aldrig funnits egentligen. Men nu satsar vi på leksaker och lekplats eller liknande för de yngsta.


De resurser som inkommer till bygdegårdens fritidsklubb går åt till driftskostnader och underhåll, det blir inget över. Under säsongen planerar man att inleda målning av fasaden. Eva berättar att bygdegården är en levande plats och populärt utflyktsmål där det även arrangeras en del lägerverksamheter. 


– Vi har även haft pysselträffar med barn från Jädraås och Gammelboning, men det avtog i och med pandemin. En förhoppning finns att det ska bli mer aktiviteter igen längre fram.


Fredrik Holm, vd ICA Ugglebo, besökte Gammelbonings bygdegård och delade ut en symbolisk plakett till Eva i samband med vår intervju.


– Det här gynnar barnen och allt bärs av ideellt arbete. Bygdegårdens fritidsklubb tar stort ansvar här och vi är glada att kunna hjälpa till, berättar Fredrik.


– Nu då ukrainska flyktingar kommit hit känns det extra viktigt att det finns aktiviteter.


De övriga föreningarna som fått utvecklingsstöd 2022 är PRO, Ockelbo basket, Ockelbo Jaktskytteklubb, Friluftsfrämjandet och SFK Ycklaren. Kuxabladet kommer prata med representanter för flera av dessa föreningar under våren, då får ni veta mera om hur de använder sitt utvecklingsstöd. En grund för att utvecklingsstödet finns är att flera av de 550 aktieägarna i Ugglebo Arbetareförening AB är okända och går inte att nå. Den utdelning som de inte gör anspråk på utgör den summa som utvecklingsstödet delas ut av. 

– Efter preskriptionstiden gått ut, efter 10 år, delar vi ut utvecklingsstödet till föreningar och behövande i bygden, säger Fredrik.

– Vi lägger till lika mycket ”friska” pengar, som vi tar från ej uttagen aktieutdelning, vilket i år blev 75000 totalt.


Följande har tilldelats ICA Ugglebos utvecklingsstöd 2022:


PRO, stöd till äldre gällande utbildning och handhavande i IT-kunskap.

Jaktskytteklubben, till skjutbana. 

Friluftsfrämjandet, till upprustning av Rönnåsstugan. 

Gammelbonings bygdegård, till samlingsplats med uteleksaker. 

SFK Ycklaren, till underhåll bryggor och grillplats. 

Ockelbo BK/Åbyggeby landsbygdscenter, till målning av linjer. 


Foto: Henrik Westberg


Fler artiklar med ICA Ugglebo

Fler artiklar på Kuxa.se

Åsa Fällgren: Mästarbrev i keramik - första i Gästrikland

Åsa Fällgren: Mästarbrev i keramik - första i Gästrikland

Påskpyssel - Ockelbo Folkbibliotek delar ut

Påskpyssel - Ockelbo Folkbibliotek delar ut

0