Parkbadet i Sandviken - har något för alla

Parkbadet i Sandviken - har något för alla

Parkbadet i Sandviken satsade stort på att förnya sitt äventyrsbad och investerade bland annat 50 miljoner kronor i nya vattenrutschkanor. Dessa stod klara i december 2018 och 2019 blev en nystart för både personal och besökare. Glädjen höll i sig i ett drygt år och sedan drabbades, som alla vet, hela världen av coronapandemin. I likhet med andra kultur- och fritidsverksamheter så medförde detta stora begränsningar för Parkbadet.

I augusti 2021 kom ett nytt bakslag i form av en översvämning som skadade bland annat gymmet och äventyrsbadets reningsanläggning, samt andra verksamheter som fanns på källarplan. Men nu är allt åter i bruk och Parkbadet satsar vidare. Kuxabladet har träffat enhetschef Sarah Winges samt Eva Östermark, marknadsförare.

– Vi har ett stort jobb framför oss i att omgruppera oss och se över våra verksamheter, men källarplanet är otroligt fräscht nu och allt fler börjar hitta tillbaka till oss, berättar Eva.

Sarah Winges är enhetschef på Parkbadet



Mitt i allt kaos efter översvämningen tillträdde Sarah Winges som enhetschef.

– Jag började i oktober. Det är egentligen inte förrän i februari som Parkbadet kunnat återgå till det normala och jag i min tur börjar få ett grepp om normalläget här, berättar Sarah, som tidigare var fritidschef i Hofors.

Efter översvämningarna behövde alla ytskikt bytas ut och alla gymmaskiner som hade någon form av elektronik förstördes.

Vi ska fortsätta utveckla fler aktiviteter i och kring vatten

– Mitt i allt elände var det, som ny chef, på ett vis roligt att få vara med och forma återuppbyggnaden av källarvåningen. Det var många beslut som skulle tas, säger Sarah.

Parkbadet ägs av Sandvikens kommun och är mycket mer än ett äventyrsbad. Här finns även en övningsbassäng, som förutom att husera nybörjare även kan värmas upp lite extra för babysim.

– Efterfrågan på dessa platser är enorm och onsdagar är en mysig dag på jobbet med alla bebisar.



Gymmet har fått många nya maskiner och rummet är nyrenoverat

Förutom en nyrenoverad gymlokal och gruppträningsverksamhet ryms en 25-meters simbassäng samt separat hoppbassäng. Den som vill ta det lugnt kan göra ett besök på relaxavdelningen med bubbelpool och njuta av ett flertal olika varianter av bastu.

– Gruppträningen har ett 60-tal pass i veckan. Med allt från spinning till vattengympa, berättar Sarah.

– Nu är vi äntligen åter i ett läge där vi kan börja fundera på egna happenings och aktiviteter, utöver de gruppbokningar som kommer från företag, föreningar och privatpersoner, säger Eva.

– Det finns mycket nöje för mindre grupper här. Relaxen med tillhörande pub går ju till exempel att boka, berättar Eva.

De verkar båda nöjda att ha kunnat lägga pandemin och översvämningen bakom sig, även om stressen över det som varit ibland gör sig påmind.

– Vi hade en läcka i mamma mu poolen bara dagar efter vi öppnade igen, minns Sarah. Men det rörde sig bara om en mindre lagning och allt var igång igen på ett par dagar.

Det har varit en prövande tid för Parkbadet och dess 22 anställda. Under tiden som källarplanet renoverats fick relaxen tjänstgöra som personalens omklädningsrum och puben blev en tillfällig personalmatsal. Många har inte haft något fast kontor utan fått jobba utifrån de förutsättningar som funnits.

– Men trots allt som varit var det bara en enda dag vi inte hade öppet som planerat. Denna bedrift vill jag tillskriva vår fantastiska personal som varit flexibla och verkligen ställt upp för varandra, säger Eva.

Äventyrsbad med regelbundna höga vågor.

För att undanröja liknande problem i framtiden har en backventil med tillhörande tank  installerats. Tanken tar 1000 kubik vatten och ska förhindra framtida översvämningsproblem.

Ett av Parkbadets viktigaste uppdrag är simskola för kommunens skolelever. Alla går i simskola fram till årskurs 3. Barn och unga, från årskurs fyra upp till och med gymnasiet, som behöver extra simträning, kan få det schemalagt. På sikt hoppas man även kunna erbjuda simskola för vuxna.

– Vi ska fortsätta utveckla fler aktiviteter i och kring vatten, säger Sarah.

– Men nu har vi först och främst ett stort jobb att hinna ikapp med alla skolungdomars simundervisning. Det är ett uttalat mål vi har.

Parkbadet besöks årligen av ungefär 220,000 personer. Som mest är det kring skollov och helger.

– När vi har omkring 600 besökare samtidigt i huset känns det ganska maxat. Över en hel dag kan vi haft så många som 1200 besökare allt som allt, berättar Sarah.

Bubbelpool i relaxavdelningen

– Vi satsar mycket på säkerheten som aldrig får äventyras och det jobbas mycket med att hålla anläggningen fräsch hela dagen, berättar Eva. 

Nästa år firar äventyrsbadet 30 års jubileum så som Parkbadet ser ut idag. Simhall har det funnits på platsen sedan 1976.

– Det är många stammisar som kommer hit. Parkbadet är en viktig social knutpunkt för många. Man träffas, simmar och bubblar. Många har med sig kaffetermos och sitter i relaxen, berättar Eva.

– Vi har även externa aktörer som verkar hos oss i form av Aktiv rehab, Kickis massage, Dina Fötter och Café Parken. Sandvikens Sim- och hoppklubb har även sin föreningsverksamhet i vår anläggning.

På Parkbadet finns något för alla, från bebisar till seniorer – välkommen du med!





Text: Johan Beijer

Foto: Henrik Westberg


Fler artiklar med vatten eller Sandviken på Kuxa.se

Gästrik Konst 2022 - på Wij i Ockelbo

Gästrik Konst 2022 - på Wij i Ockelbo

Manifestation i Ockelbo mot kriget i Ukraina

Manifestation i Ockelbo mot kriget i Ukraina

0