Utvecklingsstöd till Friluftsfrämjandet - från ICA Ugglebo

Utvecklingsstöd till Friluftsfrämjandet - från ICA Ugglebo

Ica Ugglebo har delat ut utvecklingsstöd till Friluftsfrämjandet i Ockelbo, som bland annat har hand om Rönnåsstugan. På Rönnåsens topp träffas vi över en kopp kaffe och hembakta bullar. Med är Christer Johansson, ordförande i Friluftsfrämjandet, Sven Gunnarsson, kassör, samt Fredrik Holm, vd ICA Ugglebo.

– Det är mycket nytt för oss i styrelsen. Stugan har stora renoveringsbehov och ekonomin är dålig, berättar Sven.

– Nu har vi med ICAs hjälp köpt in ny kaffemaskin samt våffeljärn, berättar Christer.


Rönnåsen bjuder på en fantastisk utsikt.

Det var i februari en ny styrelse tillsattes, då trotjänaren Per Vilhelmsson tackade för sig. Utöver Sven och Christer är även Josefine Olsson, Tomas Grönberg, Lisa Göransson, Mikael Bodell och Sten Åström de som utgör styrelsen i Friluftsfrämjandet.

– Vi har fortsatt god hjälp av Per som ställer upp och erbjuder sina kunskaper, säger Christer.

– Även Joe Formgren är involverad och vill hjälpa till, vi jobbar med att ta fram en hemsida.



Både Sven och Christer har goda minnen från barndomen av Rönnåssen.

– Ett tidigt minne jag har är då jag provade på utförsåkning här, berättar Sven, jag är ju 56:a precis som Stenmark! Jag trivs i skog och mark och har jagat i Ockelbo i över 40 år.

Sven Gunnarsson, kassör Friluftsfrämjandet Ockelbo.

 Christer och hans fru Tina brukar vara ute mycket i naturen och gillar även fjällvandring.

– Jag har goda minnen härifrån då jag var liten. Och senare även med barnen, som gick skidskola här under Harriet Waller, berättar Christer.


Även gävlebon Fredrik Holm som inte har någon koppling till orten har fastnat för Rönnåsen.

– Vi arrangerade en sammankomst här för personalen på ICA, då blev det några vändor upp hit. Samt att jag stuckit upp själv med hunden och promenerat, det är en väldigt fin plats, säger Fredrik.

Tillsammans kikar vi på utsikten och slår fast att vi kan se både havet och Korsnäs i Gävle denna vackra eftermiddag. Att Rönnåsen är något alldeles särskilt praktfullt vet alla som någon gång besökt platsen. Men stugan har stora renoveringsbehov, skidliften sjunger på sista versen och nu är även den moderna klassikern sommarcaféet hotat.

– Vi söker någon som kan hålla i det. Vi är öppna både för förening eller företag som ytterst ansvariga, berättar Christer.

Tidigare har Ockelbo kommun erbjudit ungdomar sommarjobb vid caféet och det är inte omöjligt att det kan bli ett sådant upplägg även denna säsong.

– Är man intresserad kontaktar man mig, Christer Johansson, 070-3493169. 


Christer Johansson, ordförande i Friluftsfrämjandet Ockelbo

Sven berättar mer om ekonomin och hur man idag inte har någon lösning på vissa nödvändiga investeringar. Det är inte så illa att stugan håller på att falla samman, men både yttre och inre renovering behövs i den närstående framtiden.

– Pengarna från ICA investerar vi i köksutrustning. Utöver kaffemaskin och våffeljärn står en diskmaskin högt på önskelistan, berättar Sven.

– Det har gjorts enorma ideella insatser här. Den tidigare styrelsen gjorde ett grymt jobb med det, säger Christer.





Bland annat har vindskydden byggts på ideell basis. Men nu ser man behov av nya grepp och ser över alla typer av stöd och bidrag som kan sökas, där ICA Ugglebo nu hjälpt till med att säkerställa att det ska gå att få en våffla och kaffe i Rönnåststugan – vilket är en bra start. Mer friluftsaktiviteter är på gång, mulleskola är en av planerna.

– Rönnåsens framtid är för barnens skull. Vi vill jobba närmare skolan och få barnen hit. Får vi hit barnen då följer föräldrarna med också. 


Förutom mer satsning på barnverksamhet växer också turismen.

–  Biking växer enormt just nu och även om vi inte är redo att arrangera tävlingar är vi gärna med på ett hörn som en station på eventuella sträckningar, säger Christer.

Cykelturismen växer även överlag och ett flertal lokala aktörer erbjuder paket för biking med boende. Sedan tidigare finns en mullestig och hinderbana för barn i skogarna kring Rönnåsen. Tidigare har även ultralöptävlingen Björnfrossa haft en vätskestation uppe vid Rönnåsstugan, det blir förmodligen så även i år. Här finns också välordnade grusade promenadstigar med god tillgänglighet. Fredrik får tips om att besöka klapperstensfältet, som är ytterligare en mäktig utsikt i regionen kring Rönnåsen. Delar av området kommer inom kort att bli klassat som naturreservat.

– Även Wij bågskyttar har verksamhet här och det är allmänt en välbesökt plats, fastslår Christer.

Sven är inte direkt jättehoppfull över slalomanläggningens framtid.

– Vintrarna har varit dåliga och när nästa besiktning sker får vi se vad utlåtandet av liften är. Det vore såklart tråkigt att ta bort det, men det rör sig om stora summor.

– Men blir det en bra vinter så ska vi givetvis passa på att pista, fyller Christer i.





Rönnåsstugan

Fredrik Holm har med sig en symbolisk plakett som räcks över till utvecklingsstödsmottagarna. Sven, Fredrik och Christer pratar vidare medan vi fotograferar ögonblicket.

– Min bedömning är att det finns en stor vilja att hjälpa till med Rönnåsen. De som pratat med mig har uttryckt att det ”Bara är att säga till” om vi behöver hjälp med något, berättar Christer.

Rönnåsstugan är tillgänglig för uthyrning till privatpersoner, föreningar och företag. Det finns även möjlighet att sponsra.

Text. Johan Beijer
Foto: Henrik Westberg


Fler föreningar som fått utvecklingsstöd - på Kuxa.se

Hamrånge slöjdare

Hamrånge slöjdare

Enkel träning: Aldrig försent att fixa livets bästa form

Enkel träning: Aldrig försent att fixa livets bästa form

0