Enkel träning: Aldrig försent att fixa livets bästa form

Enkel träning: Aldrig försent att fixa livets bästa form

Jag har många solskenshistorier om mina PT-klienter, här vill här berätta om en pensionerad dam som gett mig mycket glädje och utmaningar som tränare. Hon får heta Maggan i denna berättelse.

Jag träffade Maggan första gången när hon deltog i en grupp som jag tränade i ett gym. Hon hade historik av träningsintresse, men jag uppfattade att den aldrig hade fått utlopp på grund av gamla motsättningar av medtränare i gymmet. Kanske figurerade någon gammal myt om att kvinnor inte bör träna med tunga vikter eller liknande. Sådant är ju inget vi bryr oss om nu för tiden, så vi körde på med knäböj, bänkpress, marklyft, stångrodd och sådana basövningar. Maggan formligen strålade när hon lyfte vikter som hon inte vågat röra tidigare.




Enligt mig är det viktigt att sköta den grundläggande pollensaneringen i hemmet. I sovrummet, där jag spenderar flest timmar är viktigast. Sängkläder hålls pollenfria genom att jag alltid sköljer av hår och kropp innan sänggående. Ett tips är att se till att eventuell sängpartner gör detsamma. Vill jag ha sovrumsfönstret öppet så har jag ett tygnät som både stänger ute myggor och de mesta av pollenpartiklarna. Sen får jag bara acceptera att sovrummet måste städas grundligt och ofta under denna period.



Ökas 2,5 kilo på stången då och då, känns det inte så mycket, men efter tio sådana ökningar så är den totala ökningen faktiskt hela 25 kilo.

Vid platsspecifik träning utomhus som till exempel styrketräning, cirkelträning och så vidare, tänker jag på att hålla ansiktet och dess andningsorgan en bra bit upp från marken. Vid högpulsövningar försöker jag ha huvudet så högt upp som möjligt, eftersom andningsfrekvensen är förhöjd. Jag sippar lite vatten då och då så att pollenpartiklarna sköljs ner i magen i stället för att reta luftvägarna. Kan jag välja tidpunkt på dygnet så är tidig morgon, sen eftermiddag eller kväll att föredra framför mitt på dagen. Efter avslutat träningspass får träningskläderna snabbt åka av och duschning utföras, speciellt noga är jag med håret, då jag inte vill transportera och gnugga in pollen i kudden.

Lena Östman driver Enkel träning och är krönikör i Kuxabladet. Följ henne på instagram här

Efter en tid beställde Maggan en helhetsförändring inom fysisk hälsa. Ett långtidsprojekt där styrkan skulle ökas, kroppshyddan minskas och hjärtat skulle få jobba hårdare än vanligt. Projekt som detta brukar jag planera in på minst 12 månader, det tar tid att utföra lämpliga beteendeförändringar och hitta rutiner som ska jobbas in som det ”nya normala”. 

Det är väl värt tiden, för om man gör det ordentligt, behöver man bara göra det en gång i livet. Alltså satte jag och Maggan upp mål och delmål. Det första delmålet var att komma i en speciell klänning som hade hängt längst in i hennes garderob under en alltför lång tid.

Vi gjorde gängse startmätning med måttband, våg och egen fotografering. Vi kollade vilka vikter som kunde lyftas i början och gjorde en kortare testlöpning. All denna ursprungsinformation behövde vi för att plocka fram när hon efter ett tag kände att ”det händer ju inget”. Att då se att midjemåttet har minskats x antal centimeter eller att nuvarande uppvärmningsvikt var tidigare en maxvikt, det ger den där mentala skjutsen man så väl behöver för att orka och vilja kämpa vidare. Maggan och alla hennes jämlikar ser sig själv i spegeln varje dag och noterar inte förändringen som har skett. 

Ökas 2,5 kilo på stången då och då, känns det inte så mycket, men efter tio sådana ökningar så är den totala ökningen faktiskt hela 25 kilo.

Maggan jobbade på riktigt bra, vi startade upp lugnt både med träning och kostförändring, men förändringen kom snabbt. Från att hon gav mig en ond blick när jag kom med övningar som skulle utföras på golvet, till att hon glatt berättade att hon hade suttit obehindrat på huk tillsammans med sitt barnbarn och lekt. Den speciella klänningen kom hon i på utsatt dag och såvitt jag vet kunde hon både sitta ner bekvämt i den och dansa hejvilt i den på en fest.

Nu har Maggan kommit in i egna bra rutiner och behöver inte mig särskilt ofta, en liten coachning då och då för att bibehålla rätt riktning bara. Hon har jobbat till sig en helt ny kroppskonstellation och jag fick höra häromdagen att klänningen sitter löst och fint överallt förutom över armarna, där den sitter lite tajtare nu innan projektstarten.

Jaja, så kan det gå, men stora synliga kvinnomuskler är ju helt underbara!

Lena Östman

Foto: Henrik Westberg


Fler krönikor med Enkel träning

Utvecklingsstöd till Friluftsfrämjandet - från ICA Ugglebo

Utvecklingsstöd till Friluftsfrämjandet - från ICA Ugglebo

Pärlan Bygghanverk - Årets företagare i Ockelbo 2022

Pärlan Bygghanverk - Årets företagare i Ockelbo 2022

0