Sömnigt, en krönika av Lena Östman

”Björnen sover, björnen sover” sjungs det. Det kanske stämmer så här i mitten av april. Enligt gammal folktro vaknar björnen ur sin dvala på Tiburtiusdagen den 14e april. Det känns lite oklart hur björnarna håller koll på just den dagen. Kan det vara så att de helt enkelt vaknar när de är fullt utvilade?

Vi människor har ju inte förmågan att gå i ide på hösten, sova bort hela vintern, för att vakna smala och utvilade framåt vårkanten. Vi får i stället förlita oss på den dygnsåterkommande nattsömnen. Inte riktigt att likställa med en björns dvala, men våra kroppar får lägre temperatur, långsammare puls, blodtrycket sänks och vi tar färre andetag när vi sover jämfört med när vi är vakna. Allt detta för att vi ska erhålla den bästa återhämtningen.

Lena Östman

Under den vakna tiden på dygnet är vi aktiva. Vi tar in en massa intryck och celler bryts ner. Under den sovande tiden vilar hela systemet och byggs upp igen, genom att celler förnyas och hjärnan får chans till intrycksbearbetning. När dessa två tillställningar varvas på ett balanserat sätt mår både kropp och själ toppen. Om vi har möjlighet att optimera vår sömn, borde vi göra det, för bra sömn påverkar oss inom så många områden

Motsatsen blir alltså negativt för oss. Snålar vi med hjärnans tid för bearbetning så skjuts det arbetet fram till nästa natt och nästa natt. Får den tillräckligt med tid på sig att reflektera den senaste dagens alla händelser i lugn och ro, hinner den bli klar med sin bearbetning och kan fokusera på nya spännande saker dagen efter. Plus att man generellt blir mer mentalt harmonisk av goda nätters sömn.

Kroppens celler bryts ner under dagen genom alla de aktivitet vi gör. De byggs upp och förnyas när vi sover. Man kan vara i en period då man tränar riktigt hårt och bra, man är dessutom noga med kosten, men man får inte de resultat man förväntar sig. Uppbyggningen sker inte i den takt som nedbrytningen kräver, ökad sömn är då förmodligen den gyllene lösningen. 

När vi sover mindre än vad vi behöver utsöndras stresshormoner. Dessa stresshormoner har en viktbehållande funktion som hämmar oss om vi vill gå ner i vikt. Alltså är sömn ett bra verktyg tillsammans med kaloribegränsning och ökad motion vid planerad viktnedgång. Dessutom blir det färre vakentimmar med möjlighet att länsa kylskåpet.

Dessa stresshormoner kan spela oss spratt när det gäller själva tanken om sömn också. Det talades förr om att alla skulle sova åtta timmar per natt, numera vet man att behovet är individuellt, man får testa hur många timmar i snitt som är lagom för just en själv. Och precis som björnen inte kan veta prick när Tiburtiusdagen är, så kan vi inte i förväg bestämma hur många timmar vi kommer sova en natt, det blir lite olika och det jämnar ut sig över ett antal nätter. Innan vi hade klockor, antar jag att vi somnade när vi var trötta och det fanns trygga omständigheter. Fanns det faror i närheten så blev vår sömn begränsad och vi tog igen den en annan natt. Om vi även tänker på det sättet i nutid så kapar vi bort stressen över att senaste natten inte blev bra, vi kan vara trygga med att vi kan sova ikapp det en annan natt.

Jag hoppas att denna text gjorde er extra sömniga och att ni på ett avslappnat sätt somnar in fint i kväll för att vakna i morgon bitti med en hälsosam, energifylld blick över morgondagens alla äventyr!