Pärlan Bygghanverk - Årets företagare i Ockelbo 2022

Pärlan Bygghanverk - Årets företagare i Ockelbo 2022

Det är en strålande glad Pär Erlandsson som vi möts av då vi träder in byggnadsvårdsbutiken i Åbyggeby, strax utanför Ockelbo. Pär driver Pärlans bygghantverk och det är en härlig atomsfär i den före detta smedjan och verkstaden, som han förvaltat och i viss mån bevarat då han inrett butiken. Det är rustikt, charmigt med en känsla av nostalgi och äkthet i butiken. Men Pärlans bygghantverk är mycket mer än en butik och Pär förklarar vad som ligger bakom framgångarna. 

Pär berättar öppenhjärtligt om sitt företag.

Pär, som också tidigare varit nominerad till årets företagare, erkänner att han varit mer aktiv med uppmana folk att rösta på sociala medier denna gång.  

– Jag har kunder i hela Sverige, och en bekant rykte tag i mig på byn och frågade om jag hade fått röster från Colombia. Det stämmer, men det är min kusin, säger Pär och skrattar. 




Vem som nominerat honom till årets företagare vet Pär inte, men han är väldigt glad över det och att han till slut vann. 

– Det kan ha varit så att de andra två,  Camillas Spel och Kiosk och Du och Jag delade upp ockelborösterna mellan sig, medan jag fick fler från andra håll. Vem vet, säger Pär och rycker på axlarna. 

 Hantverk och historia har alltid legat mig varmt om hjärtat. Det går som en röd tråd genom mitt liv.

Pärlans bygghantverk består i nuläget av Pär själv och tre anställda. 

– Som mest har jag haft åtta stycken anställda, då i samarbete med arbetsförmedlingen och mitt företag är en social verksamhet där jag anställt personer som haft det svårt på arbetsmarknaden. 

– Det är både givande och kul men har förstås medfört en del problematik och ansvar. 

– Det har inte alltid varit en dans på rosor. 

Yonas, Marko, Erik arbetar på Pärlans bygghantverk.

Verksamheten står på tre stycken ben där nytillverkning av dörrar, fönster och timmerstommar är en. 

– Produktionen gör vi till 90% här i lokalerna. Sedan har vi även rustning av byggnader på plats, men det har det blivit allt mindre av. Sedan jobbar vi mycket med återbruk. 



Det ena hörnet i butiken är charmigare och mer inspirerande än det andra.

– Mest tid lägger jag nu personligen i butiken och är inte längre så mycket i produktionen. Butikens omsättning har vuxit den senaste tiden och är nu minst lika stor som produktionsbiten. 


Verksamheten startade Pär för 18 år sedan, och tio av dessa år körde han helt själv. Sedan anställde han sina första anställda 2013. 

– Då kände jag att det blev en nytändning. Butiken drog jag igång 2018 då jag köpte en butik som tidigare låg i Torsåker och jag flyttade verksamheten hit. 

– Nu arbetar jag vidare med att utöka sortimentet och vad jag kan sälja till kunderna. För två år sedan började jag sälja trädgårdsredskap. 

– Jag måste erkänna att jag köpte dem för att de är snygga, men jag har ett gott samarbete med Wij Trädgårdars trädgårdsutbildning så de har redskapen på prov nu, under några säsonger. Men helst vill jag ju att de oljar in träet efter användning, tillägger Pär och skrattar. 





Rustning av fönsterbågar från Lingbo kyrka - ett projekt som sträcker sig över två år. Där Pärlan tar ett fönster i taget och ersätter med en målad skiva - med förhoppning att ingen märker något. 

Det estetiska sinnet har Pär och det syns i butiken där han bibehållit detaljer från den aktivitet som varit där förr. En sliten, förlåt patinerad, arbetsbänk finner sig lätt som inventarie i butiken. 

– Jag satt och letade efter hyllor för att ha i butiken och insåg att den gamla arbetsbänken som samlade damm inne i verkstaden passade perfekt. 

– Att få bygga en miljö är jätteroligt. 






Leksaksbil som Pärs morfar gjorde 1986 

Återbruk när det är som bäst. Pär menar själv att han ofta hamnar rätt och att verksamheten utvecklats organiskt under åren. 

– Att mina intressen blir en del av rörelsen är inget jag tänkt ut, utan det har bara hänt. 

– Jag har aldrig tagit några lån och ofta är det behoven som styr vad jag tar in. Som nu för någon dag sedan sålde jag fyra ton lera till Torsåker. Det visade sig när jag på kundens begäran hörde av mig till försäljaren i Skåne, och vi redan varit kund där sedan tio år tillbaka, fast jag aldrig handlat något av dem. 


Pärs egendesignade fickor på FHB-byxorna, som han nu har i sitt sortiment.

Arbetsbyxorna Pär har på sig är från det välrenommerade och kända tyska företaget FHB.

– Jag var ofta på dem att jag ville ha fickorna på byxbenet på ett speciellt vis. Det blev till slut en specialbeställning. När den svenska kontaktpersonen slutade tog jag själv upp kontakten med FHB och fick till en beställning på trettio par av mina egendesignade byxor. Nu har jag sålt tio par av dem. 

– Det är ju ett känt varumärke och han 100% bonde har ju också dem. 


De som arbetar och arbetat på Pärlans bygghantverk genom åren har oftast varit outbildade inom byggnadsvård då de börjat, men med Pärs omsorg och lärande har de utvecklat sina byggkunskaper. 

– Jag blir både glad att jag kan lära ut och självklart blir jag stolt över mina anställda när de till slut kan bygga ett fönster, exempelvis. 

– Jag tycker det är fantastiskt roligt att lära ut.


Själv fick Pär upp intresset för trä och historia då han var barn. 

– Mycket har jag fått från morfar, säger Pär och tar fram en leksaksbil som han fick av morfar 1986. Jag använder fortfarande hans maskiner. 

– Hantverk och historia har alltid legat mig varmt om hjärtat. Det går som en röd tråd genom mitt liv. Jag spelar folkmusik, och när jag seglat är det träet som är en del av grejen. Det hade varit ointressant med en båt av stål.


Närmaste framtiden ser Pär fram emot att få äta middag med landshövdingen och få chans till att bli 

Regionens företagare. 

– Det finns en byggnadsvårdsbutik i Ockelbo. Med kapacitet att växa. Men då inte bara vad gäller omsättning i pengar, utan något som betyder mycket mycket mer.  


Fler artiklar på Kuxa.se

Enkel träning: Aldrig försent att fixa livets bästa form

Enkel träning: Aldrig försent att fixa livets bästa form

Växtplats är Fixarna i Hamrånges nya projekt - vi besökte Trädgårdsfesten

Växtplats är Fixarna i Hamrånges nya projekt - vi besökte Trädgårdsfesten

0