Årets coach i basketligan - Alva Stark

Årets coach i basketligan - Alva Stark

Alva Stark. Foto: Per Danielsson

Alva Stark från Ockelbo har blivit utsedd till Årets coach i basketligan dam efter att ha tagit nykomlingen Östersund till semifinal som avgjordes först efter fem matcher.

Priset röstas fram av coacher och lagkaptener, de rösterna står för en övergripande procent. Men även media och fans har kunnat vara med och påverka.

Alva var inte bara ensam kvinna som huvudcoach då säsongen drog igång, hon var även yngst – herr- och damsidan inkluderad. 

– Janel McArville tog över ansvaret i Alvik mitt i säsongen, men innan det var jag enda kvinna, förtydligar Alva, som är blott 24 år gammal.

Alva berättar att de haft en mycket rolig säsong om man ser tillbaka på den i efterhand.

– Vi kom in som nykomlingar efter en tuff säsong som avslutades på grund av covid, där vi spelade endast tre matcher som vi vann överlägset. 

Priset röstas fram av coacher och lagkaptener, de rösterna står för en övergripande procent. Men även media och fans har kunnat vara med och påverka.

Istället kunde laget satsa mycket på fysträning och började bygga mot nästa säsong. Alva samarbetade med Niclas Carlsson, som även jobbar med Ockelbos herrlag.

– Niclas har hjälpt mig mest via facebook jag har delat våra resultat med honom och han har givit sin syn på det. 

– Han är mitt bollplank och ett enormt stöd, det har hjälpt mig mycket. Att kunna analysera och sätta en målbild är otroligt viktigt. Han vet inte själv hur stor del han är i våra resultat, säger Alva.



När debutmatchen i basketligan skulle spelas visste Alva och Östersund inte vad de skulle ställas inför. En tidig målsättning var att nå slutspel. Stommen i truppen var densamma som Östersund haft i näst högsta serien, endast tre nyförvärv hade gjorts.

– Det var så länge sedan vi spelade match. Men vi kom ut starkt med seger mot Uppsala, vi märkte att truppen klickade bra. Det var positivt att vi byggt vidare på samma stomme.

– De nya spelarna var också över förväntningarna.

Östersund är en basketintresserad stad och Alva vittnar om att laget haft gott stöd som succesivt ökat under säsongen.

– Vi har haft ett publiksnitt på 300-400 personer. Men i slutspelet hade vi en bra bit över 1000 personer vissa matcher. Det är det bara Luleå som kan mäta sig med.

Östersund säkrade en tredjeplats i serien och vann kvartsfinalserien mot Visby i suverän stil med 2-0 i matcher. Därefter väntade tuffa och rutinerade Norrköping i semifinalen.

– Vi visste att det skulle bli tufft. De har fler importer och är ett väletablerat lag, men vi visade mycket vilja efter att ha hamnat efter med 0-2 i matcher.

– Vi gick ikapp till 2-2 i matcher och lyckades ta det till en femte avgörande där vi till slut föll.

Då Kuxabladet pratar med Alva lördagen den 16 april är det mycket som är oklart beträffande framtiden.

– Jag har idag inget kontrakt för nästa säsong men är öppen för förslag. Vi vill få en möjlighet att fortsätta det vi startade. Förhoppningsvis vet jag mer om framtiden här dagarna efter påsk, avslutar Alva.


Mer basket på Kuxa.se

Erik Schönning anställer ukrainare

Erik Schönning anställer ukrainare

Boktips: Landet utanför  och En annan slags trädgård

Boktips: Landet utanför och En annan slags trädgård

0