Boktips: Landet utanför  och En annan slags trädgård

Boktips: Landet utanför och En annan slags trädgård

Boktips till barn och unga av David Svensson

- Barnbibliotekarie vid Ockelbo Folkbibliotek & Perslunda Skolbibliotek.


Landet Utanför – Sverige och Andra världskriget kriget 

del 1 1939–1940 och 

del 2 1940-1942.

Henrik Berggren

Henrik Berggren, historiker och journalist har tidigare skrivit en rad böcker om svensk 1900-talshistoria. Bland annat boken Underbara dagar framför oss, om Olof Palme.

I landet utanför berättar kända och okända svenskar historien om Sverige under Andra världskriget och statsminister Per Albin Hanssons kamp att hålla Sverige neutralt och samtidigt hålla ihop regeringen. Några av de kända namn som deltar i berättandet är Astrid Lindgren, Barbro Alving och Ingmar Bergman.

Astrid Lindgren hade en unik möjlighet som anställd hos den statliga hemliga postcensuren att kommentera det politiska läget, sin egen vardag och det som skrevs i de brev som censurerades.Anteckningarna publicerades 2015 som krigsdagböcker 1939–1945.




En annan slags trädgård 

Emily Bratt

Emily Bratt skriver om att ”se skönheten i varje årstid” vilket är en bra beskrivning av vad boken En annan slags trädgård vill förmedla. Huvuddelen av boken har fått det poetiska namnet Månadsfloren där uppdelningen är månadsvis med växtporträtt av växter som är vackrast just då och lämpar sig för en bukett. Det är en blandning av färgsprakande bilder och rättframt språk men också användbara fakta om växterna.

Tanken är att planera sin trädgård utifrån idéen att det ska finnas växter där som gör det möjligt att skapa buketter hela året. Att vi låter årstiden styra och använder växter i vår närhet. Ett förnuftigt

synsätt utan att för den skull ge avkall på passionen för färg, form och blommor. Boken innehåller många vackra bilder och formgivningen är genomtänkt och tilltalande med en färgpalett för varje månad.


Fler tips från Ockelbo Folkbibliotek


Ockelbo Folkbiblioteks hemsida


Fler artiklar på Kuxa.se

Årets coach i basketligan - Alva Stark

Årets coach i basketligan - Alva Stark

Enkel träning: Att träna under pollensäsongen

Enkel träning: Att träna under pollensäsongen

0