Boktips för unga: Kugg och den upptagna dagen och tre andra böcker

Boktips för unga: Kugg och den upptagna dagen och tre andra böcker

Boktips till barn och unga av David Svensson

- Barnbibliotekarie vid Ockelbo Folkbibliotek & Perslunda Skolbibliotek.


Kugg och den upptagna dagen

Olof Eneroth

Från 3 år

”Det var en gång ett magiskt, mekaniskt barn som hette Kugg.” Så börjar den här boken som handlar om att man för att kunna hjälpa andra ibland behöver stanna upp och hjälpa sig själv först. Kugg tycker det är roligt att hjälpa andra. Eftersom hon är väldigt stark och snabb så finns det mycket hon kan göra. Och det är många i byn som ber henne om tjänster. Men ibland måste man nog säga nej även om det kan göra andra besvikna. Det får Kugg lära sig under den här dagen som blir lite för upptagen. Även ett magiskt, mekaniskt barn behöver ibland bara stanna hemma och göra ingenting.



Judits djurvecka

Jesper Lundqvist, 

Jonnie Holmberg

Från 3 år

Fantasifullt och knasigt när den lilla flickan Judit varje dag en hel vecka förvandlas till ett nytt djur och ställer till med mycket oreda för sin stackars pappa som gör sitt bästa för att hantera Judits olika vilda djurskepnader. På måndagen vaknar hon som en markatta. Hon svingar sig i taklampan, klättrar överallt och vill bara äta bananer. På tisdagen blir det ännu värre när hon vaknar som en stor, farlig tiger. Hur ska det här gå?


En pekbok om förskolan

Linda Palm, Lisa Sollenberg

0-3 år

En pekbok som kan användas för att förbereda och samtala med små barn om förskolan. Vi får följa en vanlig dag från det att man blir lämnad på morgonen tills det är dags att säga ”hej då” och gå hem. De har lässtund, lunch, vilopaus och lek. Först är det lite pirrigt men sedan blir det kul!


Konrads koja

Åsa Mendel-Hartvig, Caroline Röstlund

0-3 år



Böckerna om Konrad ges ut av ”Olika förlag” som erbjuder läsning för barn befriad från stereotyper när det gäller exempelvis könsroller och familjebildning. I den här boken är Konrad hos sin mormor men han trivs inte lika bra där som vanligt. Det har nämligen kommit kusiner på besök som är lite jobbiga. Konrad bestämmer sig för att gömma sig i sin hemliga koja. 

Undrar om någon kommer att sakna honom?


Mer om böcker på Kuxa.se


Ockelbo Folkbiblioteks hemsida


Fler artiklar på Kuxa.se

När kriget kom till Hamrånge - del 2

När kriget kom till Hamrånge - del 2

Ockelboskotern

Ockelboskotern

0