Vid vansinnets berg – en illustrerad roman

Vid vansinnets berg – en illustrerad roman

Recension sker i samarbete med Fria ligan.
Köp boken i deras webbshop. Länk

I samarbete med Fria ligan tar vi oss an H.P. Lovecrafts klassiska skräckroman Vid vansinnets berg, som nyligen utkommit i en illustrerad version. Bakom illustrationerna hittar vi François Baranger som även tidigare illustrerat Lovecrafts roman Cthulu vaknar. 

Vid vansinnets berg skrevs av H.P. Lovecraft redan 1931 och avvisades av förlaget för den var för lång. Istället gav den ut i separata avsnitt i Astounding Stories under tre månader 1936. Sedan dess har boken många gånger återutgivits och anses av många vara en av amerikansk skräcklitteraturs främst verk. Boken handlar om en, väldigt, detaljerad expedition till Antarktis på 1930-talet. Dr. William Dyer är huvudkaraktären som återberättar händelserna och försöker avskräcka en annan grupp utforskare från att genomföra en egen expedition. 

Illustrationerna känns inspirerade av filmmediet och adderar en dimension till böckerna.

Lovecrafts var mycket intresserad av Antarktis utforskande, en kontinent som på den tiden inte var fullt utforskad. Den tidens kartor över kontinenten hade ett flertal provokativa tomrum, som Lovecraft med en god dos fantasi valde att fylla i. Den så långt kända geografin återges därmed korrekt och skänker en känsla av verklighetskoppling. Vid vansinnets berg har även tydligt inspirerats av Lovecrafts egna överkänslighet mot kyla. Något som inte minst bevisades av en incident då författaren kollapsade på gatan på grund av att temperaturen gick ner från 15 plusgrader till -1 på kort tid. Lovecrafts avsky mot minusgrader gjorde avtryck i hans skrivande och inte minst då i romanen Vid vansinnets berg.

Illustrerade romaner är för mig ett helt nytt koncept och är ett grepp som verkar någonstans i gränslandet mellan böcker och serietidningar. Läsaren som föredrar serier får verkligen god draghjälp av Barangers levande illustrationer och den som redan läst boken får en annan inblick i verket – kanske kan det föra tankarna till hur romanen skulle se ut om den filmatiserats.

Ett gediget formgivningsarbete har skett redan på illustrationsstadiet, med gott om ytor för text i illustrationerna

Det rör sig alltså inte om någon förkortning av ursprungsromanen, den ryms i sin helhet. Det ges gott om ytor för text i illustrationerna, med tydliga ytor för textblocken att existera i. Det är med andra ord ett gediget formgivningsarbete som skett redan på illustrationsstadiet. Boken utkommer i två separata delar, i ett massivt format ungefär lika stort som en klassisk kartbok (26x34 centimeter).

Tulpanutställning på Wij Trädgårdar

Tulpanutställning på Wij Trädgårdar

Thuns rehab satsar i Ockelbo

Thuns rehab satsar i Ockelbo

0