Recension: Dune del 2

Recension: Dune del 2

Dune 2 tar oss tillbaka till sanddynerna på ökenplaneten Arrakis. Det var efter en lång väntan som premiären äntligen blev av och jag förväntansfullt satte mig i biomörkret för att svepas iväg i en episk saga i rymden.


Den första filmen kom 2021 och regisserades av Denis Villeneuve och det var redan klart från början att om det nu blev en uppföljare skulle Villeneuve även regissera den. Tillbaka är även kompositören Hans Zimmer, som väl måste anses vara en levande legend i sitt gebit vid det här laget.



Dune sammanfattade jag, när jag såg den, som den bästa rymdsciencefiction som någonsin gjorts. Något jag även skriver under på när jag nu såg om den tre år senare inför tvåans premiär. Det var alltså med extremt höga förväntningar som jag, lite oroligt, satte mig i biomörkret.


Tvåan tar vid där ettan slutade och de har en smakfull resumé där kejsarens dotter för loggbok över ettans händelser.


Det är alltså med urinvånarna, Fremen som vi nu befinner oss, tillsammans med vad som är kvar av huset Atreides med Paul och hans mor Jessica. Utan att gå in på specifika händelser i filmen bjuds vi på lysande casting och skådespeleri, ett otroligt soundtrack som verkligen går hand i hand med det mästerliga fotot.


Denis Villeneuve visar här en oerhörd känsla för berättande. Det är effektivt och han varvar både ett högt tempo med långsammare scener som låter en sjunka in i världen. Villeneuve vågar gestalta. Det finns både scener som visar det visuellt storslagna som det lilla, detaljrika allt med syftet att dra dig som åskådare djupare in i världen. Han bemästrar både det subtila i en menande blick såsom actionscener med tydliga motiv och fantasirika kameralösningar.


Filmen ökar tempot mot slutet. Det är mycket som ska berättas och på två ställen känns det som att det går för fort fram. Men det här är småsaker som inte förtar det stora hela.


Som tvåa sett är den en perfekt uppföljare i sagan om Dune. Den första filmen är en utmärkt presentation och del två avslutar med en storslagen final. Tillsammans kompletterar filmerna varandra och någonstans lämnas det en liten lucka för en tredje del.


Dune 2 uppfyller mina högt ställda krav. Med lite eftertanke uppskattade jag nog ettan mer, men den kom i ett vakuum, helt utan förväntningar. Har du inte sett någon av filmerna har du fem timmar fantastisk, episk och välskrivet sciencefictionepos framför dig.


Fler scifi och actionfilmer på Kuxa.se



Ägg, kycklingar och höns

Ägg, kycklingar och höns

Niondeklassare besökte Auschwitz-Birkenau

Niondeklassare besökte Auschwitz-Birkenau

0