Premiär för Ghostbusters: Afterlife

Premiär för Ghostbusters: Afterlife

Kuxabladets Johan Beijer blickar tillbaka på filmserien Ghostbusters med en krönika och har tagit en förhandstitt på den nya filmen – som i helgen går upp på Rio Biografen i Ockelbo.

I detalj kan jag minnas hur kassetten såg ut. Ett VHS band med vit etikett och rött märke som läste SKC, förvarat i en vit box som skulle få banden att kännas mer enhetliga. Från tv hade jag spelat in filmen Ghostbusters från 1984 och skrivit namnet själv med blyerts på etiketten. Jag var nio år och jag såg filmen om och om igen. Ghostbusters var verkligen en av mina allra första favoritfilmer, som i dagarna fått ytterligare en uppföljare.

Ghostbusters blev leksaker, spel, kläder och allt möjligt annat. Varumärket var stort på 80-talet.

Jag kom in på Ghostbusters ungefär samtidigt som den andra filmen i serien hade premiär, 1989. Jag dök handlöst in i det universumet, som då var väldigt stort. Det fanns serietidningar i handeln, leksaker i butikerna, jag dekorerade garderoben hemma med Ghostbusters klistermärken och spelade spelen på nintendo och msx. Men efter den andra filmen uppstod en lång paus av hela Ghostbusters franchisen.

Detta berodde i grunden på att duon Bill Murray och Harold Ramis blev osams. Dessa två samarbetade frekvent tillsammans under 80-talet. Harold Ramis var regissör och skådespelare. Bland filmer som de gjorde ihop kan jag nämna Lumparkompisar (Stripes), Tom i bollen (Caddyshack) och Ghostbusters filmerna. Under inspelningen av Måndag hela veckan (Groundhog day) med Murray i huvudrollen och Ramis i regissörsstolen kom de på kant med varandra. De hade stora kreativa meningskiljaktigheter under inspelningen och Ramis ska till slut ha tryckt upp Murray mot en vägg. Murray pratade efter inspelningen inte med Ramis på över 20 år, och några Ghostbusters filmer var därmed inte aktuella.

Enligt dottern hade Harold försökt se diplomatiskt på sitt bråk med Bill, eftersom denne haft personliga problem vid tiden de blev osams. Men genom åren var han ledsen över det som hänt och förvirrad över att de inte kunnat gå vidare. Harold Ramis dog 2014, 69 år gammal. Strax innan Harolds bortgång besökte Bill honom oanmäld och de umgicks några timmar och försonades.

Vid 80-talets slut ,1989, kom Ghostbusters 2 – vilket länge såg ut att bli den sista filmen i serien. Bakre raden: Ernie Hudson, Bill Murray, Dan Aykroyd Framför: Harold Ramis.

Nya filmer
2016 blev det dags för en ny film i serien (Ghostbusters: Answer the call), med en ny grupp kvinnliga Ghostbusters i besättningen. Originalskådespelarna dök upp i olika kameoroller, som andra karaktärer – vilket var kul att se efter 25 år från senaste inslaget i filmserien. För mig personligen hade barndomens nostalgiska skimmer sedan länge falnat, men jag tycker absolut filmen var bra och det nya spökjägargänget underhållande. Men många reagerade negativt på den fristående uppföljaren, som heller inte gick bra ekonomiskt. Arbetet inleddes kort därpå med en ny film, som skulle vara mer utav en rak uppföljare till de två 80-tals filmerna.

Nyligen gick Ghostbusters: Afterlife upp på bio. Handlingen kretsar kring vad som hänt med Egon Spengler (Harold Ramis karaktär) som övergav både vänner, kollegor och familj för att flytta till en bondgård mitt i ingenstans. Spenglers dotter (spelad av Carrie Coon) ärver gården och flyttar dit med sina två barn (Finn Wolfhard och Mckenna Grace). Vi stiftar även bekantskap med läraren på skolan, spelad av Paul Rudd. Guidade av tecken från andevärlden försöker dottern reda ut mysteriet kring sin morfar och allt märkligt som händer i den före detta gruvbyn som blivit familjens nya hem.

De tre kvarvarande spökjägarna från originalfilmen (Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson) gör också framträdanden som sina originalkaraktärer. Även om jag personligen gärna sett mer av dessa gubbar i filmen förstår jag att man vill ta filmserien vidare till en ny generation. Första filmen kom ut 1984, alltså för 37 år sedan, och tiden står helt tydligt inte stilla för någon.

De nya huvudrollsinnehavarna gör alla stabila insatser och särskilt imponerar blott 15 årige Mckenna Grace och Paul Rudd. Filmen får verkligen till den där klassiska känslan som filmer från 80-talet hade, det är lekfullt och spännande på samma gång. Humor balanseras med action och snygga specialeffekter under drygt två timmar som känns betydligt kortare.

Kuxabladets redaktion rekommenderar filmen, som du närmast kan se på Rio bio i Ockelbo nu på fredag eller söndag.

Se filmen på RIO Biografen nu i helgen!

Krönika: Livet på landet - Frost, fusk och får

Krönika: Livet på landet - Frost, fusk och får

Enkel träning - med Lena Östman

Enkel träning - med Lena Östman

0