Krönika: Livet på landet - Frost, fusk och får

Krönika: Livet på landet - Frost, fusk och får

Nu biter det i kinderna på morgonen när jag går ut till djuren. Frosten frasar under fötterna och vattenbaljorna hos djuren rasslar av isbitar. Det blev visst vinter även i år. 

Mörkret sänker sig redan på eftermiddagen och dagarna känns mikroskopisk korta. Det är lätt att hålla sig för skratt när pannlampan, som är min ständige följeslagare och vän så här års, helt plötsligt slocknar när man ska fodra hästarna och man inser hur mörkt det är ute i hagen. Djuren har relativt bra mörkerseende men jag hade visst missat att äta mina morötter. Det märkte jag väldigt tydligt när jag inte såg var elstängslet gick och stöten var ett faktum!

Idag så bröt vi mot reglerna här hemma. Jag skäms att säga det men i år så orkade vi faktiskt inte vänta hela vägen fram - vi satte nämligen upp adventsbelysningen flera dagar i förväg! Jag vet, det där är en smaksak och alla gör som dom vill, men jag och min dotter kan ändå inte riktigt undkomma känslan av att vi nog fuskade lite ändå, men det var ett ljuvligt fusk! Det är något visst med att tända stjärnor, stakar och ljusslingor och mota bort mörkret en smula.


Alla vi längtar efter ljus och det gör nog djuren också. Hönsen har lampan tänd i 12 timmar och släckt i 12 timmar, detta för att bibehålla känslan av normal dygnsrytm hos dom. Om de har mer mörker än ljus så brukar de värpa sina ägg medan de fortfarande sitter på sina sittpinnar och då blir det många trasiga ägg på golvet. Om lampan tänds tidigt på morgonen så hinner de hoppa ner från pinnarna och gå till sina värpreden och lägga äggen där istället.



Ni kanske funderar hur det går att ha ”grönbeteshöns” när det inte finns något grönbete utan ängar och åkrar ligger inbäddade i frost och snart snö. Och det går ju såklart inte, inte i termens fulla betydelse såklart. Det man då gör är att se till så hönsen har fri tillgång på grönt och fint hö med mycket örter och olika grässorter där de kan sprätta, hitta fröer och även äta själva gräset. Så det blir grönbete a’la vinter-modell ett tag framöver här.


Fåren på gården kommer bli fler! Inte bara till våren, då vi hoppas på några nya lamm, utan redan efter årsskiftet. Vi kommer få en grupp på fyra Gästriketackor från Furuviksparken. Det ska bli otroligt roligt med lite tillökning i flocken och just Gästrikefåren (och andra lantraser) ligger mig varmt om hjärtat. Gästrikefåren kanske ni minns härstammar från Mörtebo, så det är jätteroligt att utöka rasen med lite egen avel så nära ursprunget.


Rebeca Carlander lever och verkar på Säbyås gård, i Ockelbo. 

Om någon är intresserad av att få goda ägg hem till dörren så hör av er till
073-1819550 för mer detaljer.

www.sabyasgard.nu


Fler krönikor

Jultallrik på ICA Ugglebo

Jultallrik på ICA Ugglebo

Premiär för Ghostbusters: Afterlife

Premiär för Ghostbusters: Afterlife

0