Indiana Jones - Återvänder till vita duken

Indiana Jones - Återvänder till vita duken

I Hollywood fortsätter de senaste, åtminstone, årtiondets trend att pumpa ut uppföljare, remakes eller spin-off serier på populära filmer. Indiana Jones är nästa filmserie i den långa raden som under nästa år får en uppföljare, den femte filmen i ordningen.

Karaktären Indiana Jones figurerade för första gången på vita duken redan 1981, gestaltad av Harrison Ford som blivit synonym med rollen. Genom åren har det blivit fyra långfilmer samt en serie betitlad Young Indiana Jones. Jakten på den försvunna skatten, De fördömdas tempel samt Det sista korståget hette långfilmerna som kom ut på 80-talet. Trots att populariteten inte minskat skulle det dröja ända till 2008 innan det fjärde inslaget filmatiserades. 


I Kristalldödskallens rike var Harrison Ford tillbaka, med både läderjacka, piska och hatt, 66 år gammal, i vad som kändes som ett försök att leda filmserien in i framtiden. Shia Lebouf fick en roll som Indiana Jones ditills okände son Mutt Williams och huvudkaraktären återförenades med Marion Ravenwood (Karen Allen), Mutts mor och Indys kärleksintresse i den allra första filmen. I slutet av äventyret blåser Indys hatt symboliskt fram och landar vid sonens fötter.

Den som trodde Harrison Ford var färdig med Indiana Jones trodde fel.

Men några fler filmer, varken med Shia Lebouf  eller Harrison Ford filmatiserades. Många trogna fans reagerade negativt på tronskiftet som det hintats om i filmen. Tycka vad man vill om slutet på dödskristallens rike, det kändes ändå som att Indiana Jones historia hade knytits ihop. Tidslinjen i Indiana Jones filmerna tar sin början i nazi-Tyskland på 30-talet och avslutas 1957. Trodde vi iallafall... 

2023 kommer det istället en ny Indiana Jones film och Harrison Ford är tillbaka i rollen, nu 80 år gammal. Redan innan filmen kommit ut har Harrison sagt att han i och med detta är färdig med rollen. Men nu kommer alltså snart en ny actionspäckad nostalgitripp med Indiana Jones, i tider där remakes och gamla filmer får fortsättningar på löpande band är väl egentligen ingen förvånad. Filmen ska utspela sig 1969 och karaktären Indiana Jones ska föreställas vara 70 år, tio år yngre än Harrison Ford alltså – som dock ser pigg ut för sin ålder på aktuella bilder. Andra kända skådespelare på rollistan är Mads Mikkelsen och John-Rhys Davies.

Även om det inte bara är Harrison Ford som gestaltat Indiana Jones genom åren, Indy som ung pojke spelades av River Phoenix och ingen av dem var en del av serien Young Indiana Jones. Det har dock inte hindrat Harrison från att göra uttalandet ”When I’m gone, he’s gone. It’s easy. Get it in your head” - fritt översatt ”När jag är borta är Indy borta”. Ändå har det nyligen börjat ryktas om en Indiana Jones serie av Disney. Om Harrison Ford är en del av denna är omöjligt att sia om, han tycks inte vara på väg att pensionera sig då han valt att ta en roll även inom Marvels superhjälteuniversum. Det tycks i sig vara en oändlig källa av filmer och uppföljare.

”When I’m gone, he’s gone. It’s easy. Get it in your head”
- Harrison Ford om karaktären Indiana Jones

I den femte och sista Indiana Jones filmen med Harrison Ford är varken manusförfattaren och producenten George Lucas eller regissören Steven Spielberg involverade, vilket är unikt för den här filmen. Därmed är känslan att den nya filmens mottagande kommer avgöra om det går att bygga vidare på Indiana Jones konceptet eller inte. Tiden går och Indiana Jones åldras på samma vis som oss alla, men på en fiktiv tidslinje som ligger bakom oss i historien. Det ska bli spännande att se vad den femte filmen kommer erbjuda under nästa år.




Fler artiklar på Kuxa.se

Ett besök hos Gästrike Bilskadecenter

Ett besök hos Gästrike Bilskadecenter

Träningslek med barn

Träningslek med barn

0