Träningslek med barn

Träningslek med barn

Arkivbild från Playball i Ockelbo, här motionerar vuxna med sina barn Foto: Henrik Westberg


Att röra sig tillsammans med barn är både roligt och hälsosamt. Intensiteten anpassas självklart utefter barnets ålder, storlek, behov och glädje. Rörelse med barn ska alltid var glädjefylld och luststyrd. 

Har man tillgång till ett eget barn kommer man att följa med i barnets utvecklingskurva och avancemang i livet. Har man inga egna barn eller bara vuxna barn, blir det till att låna deras eller andras barn att lekträna med. Ordvalet lek eller träning bör man anpassa utefter den lilla träningskompisens behov och inställning. De barn jag har runtomkring mig är så vana att jag tränar så de vill ju gärna vara med och göra detsamma, medan andra kan uppskatta ordet lek. Vi vuxna vet ju att det är samma hälsosamma företeelse oavsett ordval. 

Lena Östman, i mitten, tränar med både småbarn och pensionärer

En stor vinning av denna gemensamma stund är att barnet både ser och känner att det är roligt att röra på sig, vilja göra det mer och bibehålla rörelseglädjen upp till vuxen ålder och vidare i livet. För oss vuxna är det positivt att får en rörelsestund innehållande spontana, ovanliga och förmodligen ett helt gäng oväntade rörelser. 


Prova gärna att härma ett litet barn i alla dess rörelser med höjdanpassning under en tid. Tänk hur det är för en tvååring att gå uppför och utför en helt vanlig trappa, trappstegets höjd kan vara lika högt som hela deras underben. Alltså mäter vi upp vårt underbens höjd och kliver upp och nerför den höjden. Redan där blir vi imponerade av deras kraft och tålamod. Vidare kan vi tänka på vad de går omkring och bär på, både i storlek och tyngd kontra deras kroppsstorlek och kroppsvikt. Här har vi jättemånga roliga träningslekar att utföra. Förmodligen orkar vi inte härma dem mer än i en kvart eller så, men räkna med träningsvärk!

När barnen blir lite större så vill de förmodligen vara med på vår träning och göra likadant. Det är ju superhärligt, men vi bör anpassa vissa delar. Att låta dem följa med på långdistanslöpning blir nog varken vettigt eller trevligt någon part, däremot funkar ett intervallpass där man springer fram och tillbaka på en yta alldeles utmärkt. Finns möjlighet att låta dem följa med till gymmet så krävs det säkerhetsregler och helst ett överskott på vuxensällskap. En vuxen kan träna med skivstång medan den andra vuxna gör en annan övning med barnet på ett säkert avstånd från de tunga vikterna och sen byter man. Allra enklast och oftast roligast är träning med egen kroppsvikt eller några enkla träningsredskap som är svåra att skada sig med. Det kan vara allt ifrån armhävningar till att kliva upp ner från stubbar, låt fantasin flöda. 

Oavsett plats eller träningsform, så brukar det inte dröja länge förrän de små människorna hittar på helt nya innovativa övningar och rörelser, då är det bara att haka på och utnyttja lekträningen till max!

Indiana Jones - Återvänder till vita duken

Indiana Jones - Återvänder till vita duken

Jul i Ockelbo

Jul i Ockelbo

0