Ghostbusters lever vidare - Frozen empire är här

Ghostbusters lever vidare - Frozen empire är här

Nu har den femte installationen i filmsviten om Ghostbusters gått upp på bio. I Frozen Empire möter vi nya, tidigare och klassiska karaktärer - vi bjuds på välpolerade specialeffekter och gått om homager till tidigare inslag i filmserien. Och med det receptet kan vill inget gå fel – eller?

Ghostbusters stod i träda under många år, första filmen kom 1984 och uppföljaren 1989. Trots filmernas succé tog det stopp, detta berodde på en svår schism mellan skådespelarna Harold Ramis och Bill Murray, som blev ovänner under inspelningen av Groundhog day (Måndag hela veckan) i början av 90-talet. De försonades inte förrän 2014, kort innan Harold Ramis gick bort till följd av vaskulit. 

Den tredje filmen som bygger på Ghostbusters (2016) temat var en omstart av universumet. Den hade en gemensam grundtanke som originalfilmen haft – att rollerna skulle innehas av toppkomiker. Istället för Bill Murray, Dan Akroyd och Harold Ramis castades Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Leslie Jones och Kate McKinnon. Många ur de två originalfilmerna från 80-talet gjorde kameoroller som nya karaktärer, vilket kändes som en välsignelse av omstarten. Men filmen mottogs inte väl av fansen och producenterna började tänka om. 

I Ghostbusters: Afterlife (2021) får vi återigen en ny cast, men handlingen är tydligt knuten till originalkaraktären Egon Spengler (som gestaltades av den nu avlidne Harold Ramis). I filmen ärver Egons dotter hans hus ute på landet och flyttar dit med sina två barn, det visar sig snart att Egons ande lever kvar i huset och behöver de levandes hjälp för att slutföra sitt uppdrag. Filmen har ett i mitt tycke vackert slut där även de tidigare ghostbusters skådespelarna återvänder efter drygt 32 år för att hjälpa sin bortgångne vän. Även en cgi version av Egon Spengler framträder och knyter ihop berättelsen. 

Överflödet av karaktärer är ett av nya filmens stora problem. Här syns nio personer på filmaffischen.

Utöver dessa skådespelare förekommer även kvarvarande trion original-ghostbusters, gestaltade av Dan Aykroyd, Bill Murray och Ernie Hudson i framträdande roller. 

Emily Alyn Lind och Annie Potts gör också betydande roller som möjligtvis skulle kunna platsa på affischen. 

Frozen Empire (2024)
Afterlife gick tillräckligt bra för att få en uppföljare, vilket då alltså blev nya Frozen Empire. Filmen bygger vidare på karaktärerna som introducerades i den föregående filmen. En del av kritiken Afterlife mottog var att originalskådespelarna inte fick tillräckligt stort spelrum. Det är något man försöker råda bot på i Frozen Empire, vilket i slutänden blir en del av problemen med filmen – Rollerna är i grund och botten för många. 

Medan det i Afterlife kändes naturligt att handlingen kretsade kring Egon Spenglers barn och barnbarn känns det alls inte lika naturligt i den här filmen. Ännu mindre väsentligt känns det att dessa barnbarns kompisar, som var en del av förra filmen, även ska ha utrymme i Frozen empire. 

Vi introduceras även till karaktären Nadeem Razmaadi (brilliant gestaltad av Kumail Nanjiani (Silicon valley, The big sick)) som ovetandes är en ättling till Firemasters, som skyddar världen från en grym ondska. Även Dr. Hubert Wartzki (Patton Oswald) har en roll i filmen som besitter samma kunskaper som karaktären Egon Spengler gjorde i de gamla filmerna, enkelt sagt är han en spökhistoriekännare. Fortsätter i sina roller från Afterlife gör även Paul Rudd och Carrie Coon. 

Ovanpå alla dessa karaktärer gör även William Atherton comeback som Walter Peck, en miljökämpe och antagonist i originalfilmen som numera är borgmästare i New York. Sekreteraren Janine Melnitz gestaltas återigen av Annie Potts. Givetvis får även det klassiska spöket Slimer utrymme i Frozen empire, marshmallowmän kryllar det av och bibliotekariespöket från originalet blinkar också förbi. 

Jag betraktar mig som ett Ghostbustersfan men tycker i det här fallet att man tagit både ett och två steg för långt för att försöka tillfredsställa sin tilltänkta publik.

More is more, är ett citat som gitarristen Yngwie Malmsten populariserat - med innebörden att det aldrig kan bli för mycket gitarrer i hans musik. Att mer är bättre är något som manusförfattarna till Frozen empire också tycks ha anammat. De har kort sagt inte vågat utelämna något av det man haft möjlighet att stoppa in från filmernas rika historia. 

Jag betraktar mig som ett Ghostbustersfan men tycker i det här fallet att man tagit både ett och två steg för långt för att försöka tillfredsställa sin tilltänkta publik.

Någonstans därinne finns en kompetent och välproducerad Ghostbusters film. Urgamla reliker säljs på loppis och en av dessa innehåller ett ondskefullt väsen, som givetvis bryter sig ur sin försegling och återfår sin makt. Ghostbusters behöver ta hjälp av de mytomspunna beskyddarna som kallas Firemasters för att bekämpa den utsprungna frostdemonen som hotar frysa ner hela planeten. En enkel grundpremiss som nästan helt begravs av fanservice och en alltför stor skådespelarensemble. 

Ghostbusters: Frozen Empire får till följd av detta underkänt och det känns ännu mer som att Afterlife borde fått avsluta originalkapitlen av filmserien.

Odlings-PT:ns två bästa tips

Odlings-PT:ns två bästa tips

Ockelbo jaktskytteklubb - Årets landsbyggare, Förening

Ockelbo jaktskytteklubb - Årets landsbyggare, Förening

0