Intressesfären: På bio i den fjärde dimensionen

Intressesfären: På bio i den fjärde dimensionen

Nyligen lämnade jag Kuxaregionen (Ockelbo kommun, Hamrångebygden, Högbo) och for till Uppsala för att prova på att se på bio i 4DX. Och var är egentligen det då? 4DX är en ny typ av bioupplevelse där effekterna blir mer fysiska. Med stolar som skakar och rör sig, vind, vatten, dofter och rök blev det en annorlunda upplevelse. 

Till skillnad från liknande tidigare försök att göra upplevelsebio, på exempelvis museum eller i nöjesparker, är en viktig detalj att det på duken visas vanlig långfilm istället för någon specialanpassad filmsnutt. 4DX är inte 3D bio, du behöver inga specialglasögon och 4DX erbjuder heller inte dessa effekter. Besöket var bokat innan bioschemat kommit ut och det kunde därmed blivit i stort sett vad som helst som går på bio för tillfället. Men till min stora glädje råkade det falla sig så att det var uppföljaren till 2018 års animerade Spiderman: Into the spiderverse (som belönats med en Oscar för bästa animerade film) som gick på vita duken.



I Spiderman: Across the spiderverse följer vi Miles Morales, som är Spiderman, och vi får även stifta bekantskap med fler spidermen (..and women!) från andra dimensioner. Likt föregångaren pressar filmen mediet animation till den gräns att det är en film som inte skulle kunna göras på något annat vis. Stilar blandas vilt och varje universum tar med sig sin egna estetik in i andra världar och som tittare är det bara att njuta, inte bara av hantverket utan även av en mycket bra film. Jag rekommenderar varmt båda dessa Spiderman filmer, där uppföljaren lyckas toppa originalet och i skrivande stund välförtjänt samlat ett snittbetyg på Internet movie database (imdb) på 9.1 / 10. Första filmen finns bland annat för streaming på Disney+.



Men tillbaka till 4DX upplevelsen. Jag är inledningsvis skeptisk då första scenen är en scen med en tjej som spelar trummor och min stol skakar så mycket att jag nästan ramlar ur den. Men effekterna hittar snart balans och jag förstår att det inleds intensivt i syfte att förklara för biobesökarna hur det kommer vara när det är som mest (eller värst, hur man nu ser på det). 4DX upplevelsen är inte för alla, restriktioner finns. Besökaren måste vara minst 100 cm lång och ingen får väga mer än 120 kilo. Gravida och personer med hjärtproblem avråds från besök och detsamma gäller dem som har rygg-, nack-, eller ledbesvär. 

Regn. Ja eller nej?


Regnar det verkligen då? Ja, det blir till slut en scen i regnet i filmen och då kommer små lätta vattendroppar som blåser ut över publiken – men det är ingen risk att bli blöt. Därtill kan man välja att stänga av vatteneffekten för sin egen stol med en knapp. Under nackstöden i stolen finns fläktar som skjutsar ut dofter för att förhöja upplevelsen, det är dock inga obehagliga dofter som sprids. Vid ett tillfälle pruttar en bebis i filmen och då kan man vara tacksam över att slippa lukta på det. Vind och värme är andra vanligt förekommande element och vid fötterna i stolen finns en liten gummislang som piskar en på vaderna då det är action. Även själva ryggstödet har massagestols-liknande funktioner, som utdelar en liten knuff i ryggen då vår hjälte på filmduken faller eller är i strid. 



Filmen ger jag toppbetyg, vilket gör 4DX upplevelsen som sådan svår att bedöma. Höjde den rent av betyget ett snäpp? Jag tror inte det, även om det absolut hade hjälpt en film av lägre kvalitet. Ibland blir alla effekter och skakningar så intensiva att man faller ur själva filmupplevelsen lite grann. Men på en normal föreställning brukar det vara andra saker som orsakar detta, såsom folk som låter för mycket då de äter eller personer som inte kan låta bli att fingra på mobilen. Det finns onekligen fler ljud och yttre distraktioner i en 4DX sal, men de är där som ett försök att förhöja upplevelsen. Är du nyfiken på detta tycker jag absolut att det är värt ett besök.


Senaste artiklarna på Kuxa.se

Brädspel är roligt! Men vilket ska du välja?

Brädspel är roligt! Men vilket ska du välja?

Gustav Vasa Sveriges kung 1523

Gustav Vasa Sveriges kung 1523

0