Whamageddon - en växande tradition?

Whamageddon - en växande tradition?

En riktig julklassiker är låten "Last Chrismas" av Wham, en av många låtar som påminner om att vi står inför julen. Har du inte hört den låten på länge kan du ha överlevt det som kallas Whamageddon.

Personer som väljer att delta i Whamageddon och lyssnar på, eller hör låten av slump, under perioden 1-24 december tvingas deklarera på sociala medier hashtaggen #whamageddon för att visa att de förlorat.

På redaktionen har vi inte direkt gjort något för att bli aktiva deltagare, men då personer i vår närhet och umgängeskrets deltar är det ändå oundvikligt att inte tänka på det. I år överlevde vi på redaktionen i hela tre dagar innan vi spelade padel på lunchen då plötsligt den klassiska jullåten skrålade ur högtalarna. #whamageddon 2022 var ett faktum.



Ett tidigare år var vi inne på sista veckan innan jul på redaktionen utan att ha förlorat. Då hade jag i bakgrunden igång en NBA match medan vi satt och jobbade. Plötsligt, i en timeout, hör vi de bekanta tonerna och George Michaels ljuva stämma sjunga Last christmas i arenan. 

Whamageddon kan ske utan att man ens avsiktligt lyssnar på musik, ett annat år drabbades jag i Ockelbo centrum där det skapades julstämning med Wham i högtalarsystemet. Och varje gång vi tankat på preem har det varit med andan i halsen. Att sätta på radion, är rysk roulette. 

De äldsta spåren av Whamageddon är från 2010 på internetforumet GTPlanet. Men har på senare år, från 2017 och framåt, blivit något av en internetfluga. 

Enligt reglerna är det tillåtet att lyssna på covers av låten utan att förlora. Någon som hittat en bra version? 

 Johan Beijer


Mer krönikor från Intressesfären

Ockelbo skidklubb firar 100-år

Ockelbo skidklubb firar 100-år

Nyårssupé a’la Säbyås Gårdsbutik

Nyårssupé a’la Säbyås Gårdsbutik

0