Nyårssupé a’la Säbyås Gårdsbutik

Nyårssupé a’la Säbyås Gårdsbutik

Inför stundande högtider vill Rebeca och alla djuren på gården önska en riktigt god jul och ett gott nytt år och för att göra det nya året ännu godare skickar hon med ett litet tips på en närodlad nyårssupé!

Fördrink – Varm äppelmust från Nyholms Lantgård med kanel, apelsin och ingefära. Skiva en ekologisk apelsin i skivor. Häll i lämplig mängd äppelmust i en kastrull och tillsätt apelsinskivorna, kanelstång och några bitar ingefära efter smak och tycke. Låt det hela sjuda upp. Sila av kryddorna och häll upp i vackra glas. Sätt en apelsinskiva över kanten och servera! Kan även spetsas med någon god rom eller konjak om man vill bli lite extra varm i magen.


Tilltugg – Fröknäcke från Fröken Frisk med grönmögelost från Åsas Ost. Baka ut knäcket enligt anvisning på påsen. Skär i bitar och låt svalna. Ta rikligt med ost och lägg på varje knäckebit. Drissla lite ljummen honung från Ockelbo Honung över osten.


Varmrätt – Inbakad oxfilé från Mogrindar och Klockarbackens lantbruk Putsa oxfilén vid behov. Salta och peppra den runt om. Bryn köttet i en panna och låt det vila en stund. Gör din egen smördeg av mjöl från Klockarbacken. Kavla ut degen och placera köttet ovanpå. Bred på din favoritsenap och krydda med valfria kryddor. Vik ihop degen runt köttet och pensla med ägg från Säbyås Gård. Laga tills köttet har en innertemperatur på ca 55 grader. Låt vila i 15 min innan servering.

Serveras gärna med en smarrig potatisgratäng. Köp din potatis hos Ram på Böle Grönsaker.


Lokalproducerat i Gårdsbutiken på Säbyås Gård.

Efterrätt – Marängpaj med äppelcurd

Äppelcurd: Koka upp 1 dl Nyholms äppelmust tillsammans med 190 g smör och 165 g strösocker.

Knäck 3 ägg från Säbyås Gård i en bunke och häll den varma musten över äggen medan du vispar ordentligt. Häll tillbaka blandningen i kastrullen, tillsätt gelantin och rör över svag värme tills curden blir fast.


Pajbotten: Gör en pajbotten med Klockarbackens mjöl 

och ställ in i kylen minst 30 minuter.

Maräng: Vispa 4 äggvitor, 2 dl strösocker och 2 krm ättika till ett hårt skum som stannar kvar i bunken om du vänder den upp och ned.

Ta din pajbotten och fyll den med äppelcurd. Toppa med rikligt av maräng och bränn av marängen med en brännare. Servera och njut!


Mer från Säbyås gård och Livet på landet

Whamageddon - en växande tradition?

Whamageddon - en växande tradition?

Livet på landet: Gårdsbutiken

Livet på landet: Gårdsbutiken

0