Livet på landet: Gårdsbutiken

Livet på landet: Gårdsbutiken

221202

Som nog många av er vet så utökades vår lilla äggkyl under november till att bli en riktig gårdsbutik med massor av lokalproducerade produkter. Här finns till exempel honung, äppelmust, kött av olika slag, ost, ägg och mjöl. Visionen är att du som kund ska kunna handla en hel måltid här till ett bra pris.

Gårdsbutiken skapades ifrån en fundering jag hade i somras då jag på kommunens ”matkarta” såg hur många olika producenter vi egentligen har här i byn. Vilken grej, tänk att bo mitt i detta mat- mecka med så många högkvalitativa produkter bara ett par kilometer bort. Jag planerade att göra flera inköp men upptäckte att jag hela tiden glömde bort att åka till de olika gårdarna vilket gjorde att inköpen inte blev av så ofta som jag ville. Så jag tänkte att fler kanske är som jag – vill handla lokalproducerat men inte riktigt får till det i vardagen. Ni som läst min kolumn tidigare vet att jag verkligen vill slå ett slag för en omställning, det är viktigt att handla mer lokalproducerat och på så sätt stödja den viktiga matproduktionen som finns här i Ockelbo. 



Om vi inte köper lokalt innan krisen kommer finns inget att köpa när krisen väl är här, som ordspråket lyder. Ur den funderingen så växte idén på en gemensam mötesplats fram. Sagt och gjort. En liten butik byggdes upp där jag står för lokalen och alla som vill är välkomna att ha sina saker till salu här. De som har saker i frysen får vara med och betala lite på elförbrukningen men i övrigt kostar det ingenting, samt att vi inte heller lägger på något på priset. Jag vill att alla ska ha en möjlighet att både köpa och sälja här.

Gårdsbutiken är obemannad och öppen alla dagar 7-23. Man handlar genom att använda Swish till respektive producent. Det sitter lappar vid varje produkt med lite info om priser, var sakerna kommer ifrån och liknande. Butiken är ett sätt att försöka visa bredden av den fantastiska maten som finns i Ockelbo och skapa något som både ni som kunder och vi som småskaliga producenter stolt kan visa upp. Om du som läser sitter på någon lokalproducerad produkt som du vill sälja, oavsett om det är ätbart eller inte är du välkommen att höra av dig!



Alla lider av de ökade levnads-kostnaderna just nu. Det känns eländigt och vintern har knappt börjat än. Jag förstår att många ser över sina utgifter och försöker minska dem så mycket det går. Det gör vi småbönder med. Djuren behöver lyse, mat, strö, vatten och allt annat precis som förra året och trots att alla säkert gjort allt de kan för att minska kostnaderna så märker i alla fall jag att hålen i plånboken bara blir större och större. Flera har redan behövt avveckla sina gårdar och många balanserar på kanten och vet inte vad mer de kan göra för att behålla sina älskade djur. Så fundera på

om den billiga fläskflién från Danmark (där grisarna aldrig ser solen) kanske ska få ligga kvar i kyldisken och att du istället satsar några kronor till på att köpa fläskfilé från en lycklig utegris från Ulvsta som levt ett fantastiskt gris-liv med gott om lera att bada i, lokalproducerat foder och en massa kärlek. Kanske hellre kvalitet än kvantitet?

Så nu inför stundande högtider vill jag och alla djuren på gården önska en riktigt god jul och ett gott nytt år och för att göra det nya året ännu godare skickar jag med ett litet tips på en närodlad nyårssupé!


Mer på Kuxa.se

Nyårssupé a’la Säbyås Gårdsbutik

Nyårssupé a’la Säbyås Gårdsbutik

Granen lyser på Rönnåsens topp

Granen lyser på Rönnåsens topp

0