Skräck i populärkulturen

Skräck i populärkulturen

Under många år var Ockelbobon Daniel Gustavsson, även känd som Skräpkulturbibliotekarien, skribent i Kuxabladet där hans krönikor blev synonyma med intressesfären sidan. Nu släpper Daniel en ny bok betitlad Skräck i populärkulturen på uppdrag av förlaget Swedish Zombie.
– Jag har tagit ut svängarna mer än i mina tidigare verk och boken är lite “Kalle Lind” aktig, förklarar Daniel.

Skräck är temat som löper som en röd tråd genom bokens 50 plus kapitel.
– Det var förlagets enda krav, de ville ha texter i stil med dem jag gör på sociala medier men lite mer ingående och på temat skräck.

Medan det ämnet är väldigt brett finns övergångar mellan kapitlen som skapar flyt i läsningen och binder samman det hela. Daniel tycker processen med boken mestadels har varit mycket rolig.
– Särskilt all research har varit rolig. Jag har fått se många otroligt dåliga filmer... ...vilket är kul!

Ett exempel Daniel tar upp är Clownado som han beskriver som usel, men på ett positivt sätt.
– Jag passar i samband med det på att intervjua clownen Manne i boken faktiskt.

Daniel lyckas även väva in helylleartisten Pat Boone i boken, en kristen artist som bestämde sig för att släppa en hårdrocksskiva med covers.
– På en grammisgala skulle han byta scenkläder med skräckrockaren Alice Cooper som en kul grej. Pat Boone kom in i Alice utstyrsel medan denne i sin tur senare vägrade klä sig som Pat Boone och kom in som sig själv. Då föll ju allt och det fick Pat Boone att framstå som att han tappat det helt. Det spädde på att Pat blev klassad som djävulsdyrkare och exkluderades ur sin kyrka.

Daniel berättar att han funnit stor glädje i att få utlopp för berättelser som denna i sin nya bok.
– Boken är en hyllning till skräpkultur. Det finns inslag om wrestling, skådespelaren Steven Seagal, skräckförfattaren Stephen Kings rockband, ett utlåtande om filmen Mördartomaterna anfaller (del 4) och mycket annat.

– Det finns så mycket mer att gräva i på det här temat att jag redan skissar på en uppföljare faktiskt, säger Daniel.

Den senare delen av bokskaparprocessen beskriver Daniel som “ett väldigt petande”.
– Jag läste boken om och om igen och letade fel. Både jag och förlaget kikade på korrektur.

Då den processen var färdig fick även serietecknaren Johan Wanloo läsa verket, enligt Daniel hittade han endast ett fel.
– Han tycker Halloween 3 är en bra film. Men där har han fel, den är riktigt dålig.

– Jag har även ett finger med i spelet kring formgivningen av boken, även om jag inte satt samman den. Men det ska påminna om en klassisk cirkusaffisch med olika karaktärer, formgivningen är baserad på en wrestlingaffisch. Jag minns inte vilken upplaga av Summerslam det var, medger Daniel samtidigt som han googlar fram exemplet och visar.

Boken finns att köpa direkt från Swedish Zombie och även i närområdet på Sandvikens bokhandel och Akademibokhandeln i Valbo köpcentrum. Om du uppskattade Daniels krönikor i Kuxabladet törs vi lova att du inte kommer bli besviken på den här boken.

Basketsäsongen över - Bramble summerar sin säsong

Basketsäsongen över - Bramble summerar sin säsong

Konst: Folk i fokus - och sommarens utställningar

Konst: Folk i fokus - och sommarens utställningar

0