Intressesfären – En hyllning till Bella Lugosi

Intressesfären – En hyllning till Bella Lugosi


Bram Stokers roman Dracula har filmatiserats många gånger. Den allra första filmatiseringen är rysk och gjordes redan 1920. Dessvärre är varenda kopia av den förstörd. En annan version gjordes i Ungern. Den tredje versionen saknade bokrättigheterna och fick heta Nosferatu istället. 

Filmbolaget Universal hade dock bokrättigheterna. Filmen spelades in 1931 och hette i Sverige Mysteriet Dracula. Bela Lugosi briljerar i huvudrollen men från början var det tänkt att Lon Chaney (känd från Fantomen på Operan) skulle spela den blodtörstige greven. Dessvärre insjuknade han i cancer och de planerna gick om intet. 

Faktum är att Bela Lugosi stod längst ned på listan över önskade skådespelare. Men eftersom han var den enda som ville ha rollen blev det till sist han som fick den. Man kan förutsätta att filmen varit annorlunda om Chaney gjort Dracula. Förmodligen hade han gjort en mer monstruös vampyr. Lugosi satte istället en mer sofistikerad och elegant prägel på Dracula, vilket än idag är det beteende vi associerar med vampyrer i allmänhet och greven i synnerhet. 

Filmen Dracula blev en stor succé och Lugosi blev en stor stjärna. Det var också denna film som drog igång Universals framgångsrika våg av skräck/monsterfilmer. Givetvis gjorde filmbolaget en hel drös med uppföljare såsom Dracula’s daughter, Son of Dracula och House of Dracula. Alla dessa filmer saknade dock något väsentligt, nämligen Bela Lugosi. Det var först 1948 som Lugosi åter axlade Draculas mantel i den lyckade komedin Abbot and Costello meets Frankenstein (som på svenska heter Huu! Så hemskt). 

Lugosi var inte bara mannen som gav Dracula den karaktär vi är vana med än idag. Han hade även en av huvudrollerna i världens första zombiefilm, White Zombie. Filmen är en oberoende lågbudgetproduktion som spelades in i Universal studios vilket gör att filmkonnässören känner igen rekvisita från olika Universalfilmer. Så även Lugosi som egentligen jobbade för just Universal. White Zombie blev ingen större succé när den utkom 1932 men anses idag vara en klassiker. 

Filmen handlar om Charles som är kär i Madeleine. Hon är dock på väg att gifta sig med Neil. Charles får hjälp av voodoomästaren Murder Legendre (Lugosi) som ger Madeleine en dryck som förvandlar henne till en zombie. Sedan är det Charles tur. Legendre har också kärat ner sig i vackra Madeleine och vill ha henne för sig själv.

Filmen är inspirerad av reseboken Mysteriernas ö av William Seabrook. De har dock ganska lite gemensamt. Däremot är filmen en stämningsfull liten pärla där Lugosi briljerar med sitt sanslösa överspel (och sina besynnerliga ögonbryn). På svenska är filmen också känd som Vit vålnad. Rockbandet White Zombie har tagit sitt namn från denna film. 

Bela Lugosi är alltså den ungerskfödde skådespelaren som tillsammans med sin samtida kollega Boris Karloff skulle betyda enormt mycket för skräckfilm i allmänhet och filmmonster i synnerhet. Förutom de båda ovan nämnda filmklassikerna medverkade Lugosi i skräckklassiker som Wolf Man (Varulven), Frankenstein meets Wolfman (där Lugosi tog över Karloffs klassiska roll som Frankensteins monster) och Murders in the Rue Mourge. 

Lugosi jobbade tillsammans med regissören Ed Wood sent i sin karriär. En filmatisering av samarbetet gjordes av Tim Burton 1994, med bland andra Johnny Depp i en av rollerna. Martin Landau fick en oscar för sitt gestaltande av Lugosi.

Mot slutet av sin karriär lierade han sig med regissören Ed Wood. Tillsammans gjorde dom några av vad som allmänt anses vara världens sämsta filmer, som Glen or Glenda samt Plan 9 from outer space. Under inspelningen av den sistnämnda avled Lugosi och blev ersatt av Tom Mason, som egentligen var Ed Woods flickväns kiropraktor. Han är inte det minsta lik Lugosi och spelade därför rollen hållandes sin slängkappa framför ansiktet. Filmen är verkligen usel men just därför riktigt sevärd.

Den amerikanske filmregissören Tim Burton gjorde 1994 filmen Ed Wood där Lugosi spelades av Martin Landau (som fick en Oscar för rollen).

Sammanfattningsvis är Lugosi en legend inom filmskräcken och det hör faktiskt till allmänheten att se minst fem filmer med honom. Gärna Mysteriet Dracula, Abbot and Costello meets Frankenstein, White Zombie och Wolf Man. Men även filmer som Island of Lost Souls, Den svarta katten, The raven och Zombies on Broadway är sevärda. Bland andra.


Fler artiklar på Kuxa.se

Profil: Eva Lööke

Profil: Eva Lööke

Intressesfären – Hulk i Hollywood

Intressesfären – Hulk i Hollywood

0