Intressesfären – Hulk i Hollywood

Intressesfären – Hulk i Hollywood


Terry Bollea är mer känd under namnet Hulk Hogan och var den allra största inom amerikansk showbrottning (wrestling) under 1980- och 1990-talet. Han har också haft sin framgångsrika realityserie Hogan knows best. 

Men trots att han är en wrestler kom hans genombrott i en spelfilm. Sylvester Stallone sökte nämligen efter en wrestler för rollen som Thunderlips i Rocky III. Hogan fick jobbet och nyttjade sedan mediauppmärksamheten till att bli decenniets största wrestler. Detta trots att Hogan inte är en så värst bra showbrottare, men hans karisma och utstrålning gjorde honom till ett populärkulturellt fenomen. I denna artikel kommer vi dock att strunta i wrestlingen och fokusera på hans andra populärkulturella eskapader, främst i Hollywood.

På liv och död (1989)

Filmen är mer känd under sin originaltitel No holds Barred. Detta är första filmen som wrestlingförbundet WWF (som idag heter WWE) producerade. Den handlar om wrestlern Rip (Hogan) som blir tvingad att slåss för livet i verkliga slagsmål som en elak TV-mogul ligger bakom.

En fånig men underhållande film där Tommy ”Tiny” Lister är lysande som Rips ärkefiende Zeus. 

En stor stark (1991)

Filmen är mer känd under sin originaltitel Suburban Commando. Ursprungligen var det tänkt att Danny DeVito och Arnold Schwarzenegger skulle göra denna film. Men till sist valde de två skådisarna att istället göra Twins och Hogan fick istället göra Schwarzeneggers roll som intergalaktiska krigaren Shep Ramsey som kraschlandar på jorden. Medan skeppet reparerar sig själv träffar rymdkrigaren en medelklassfamilj som bor i en amerikansk förort (som spelas av de inte helt okända skådespelarna Shelley Duvall och Christopher Lloyd).

Filmen är rätt charmig och hör till en av Hogans bästa. Vilket egentligen inte säger så mycket

Mr.Nanny fick i Sverige titeln “En stor stark till” men är inte på något vis en uppföljare till Suburban commando (som alltså kallats “En stor stark” i Sverige

En stor stark till (1993)

Den svenska titeln till trots är detta ingen uppföljare. Originaltiteln är Mr. Nanny och är Hogans mest framgångsrika film. Han spelar tuffingen Sean Armstrong som tar ett jobb som livvakt men blir istället barnvakt åt två vildsinta ungar. Vilket resulterar i kaos samtidigt som riktiga skurkar dyker upp. Kan Armstrong och barnen jobba tillsammans?

Filmen är en lättsam och blek variant av Schwarzeneggersuccén Dagissnuten med drag av Ensam Hemma men är inte fullt lika underhållande (eller våldsam)

Thunder in paradise (1994)

En TV-serie som endast varade en säsong av producenterna bakom Baywatch (vilket syns). Serien påminner om en blandning mellan just Baywatch och Knight Rider men med en båt istället för en bil. Hogan spelar Hurricane Spencer, en före detta militär som tillsammans med kollegan Bru åker runt med sin högteknologiska båt och bekämpar elakingar. När änklingen Spencer inte gör det försöker han uppfostra sin dotter Jessica.

TV-serien är en besynnerlig blandning av action och sentimentalitet (pappa-dotteraspekten blir riktigt gråtmild emellanåt). Det är lätt att förstå varför serien inte fick fler säsonger. Några av avsnitten gjordes om till VHS-filmer.

Hulk Rules (1995)

Detta är ingen film utan en skiva som Hogan gjorde. Här kan man njuta av Beach Patrol där Hogan rappar om att hänga på stranden och I wanna be a Hulcamaniac där Hulk rappar om att äta vitaminer och att säga nej till droger samt att vara snäll mot sin familj och sina vänner. Vidare finns balladen Hulk in heaven där han sjunger om ett fan som dött (och som innehåller meningen I used to tear my shirt but now you tore my heart). I besynnerliga låten Hulkster’s back sjunger han bland annat om att han fått en ny ven i sin triceps.

Med finns också gäster som sjunger om hur förträfflig Hulk Hogan är i låtar som Hulk’s the one och Hulk rules. 


The Secret Agent Club (1996)

Unge Jeremy Chase må älska sin far Ray (Hogan). Men skäms samtidigt för att pappan är så oduglig i sport, allmänt töntig och har en leksaksbutik. Men snart upptäcker Jeremy att hans pappa i själva verket är en hemlig agent som nyss stulit ett högteknologiskt vapen av den skurkaktige vapenhandlaren Eve. Unge Jeremy blir plötsligt indragen i agentraffel. Tur att han kan få hjälp av sina unga vänner. Tillsammans räddar de Jeremys pappa som inte är töntig längre.

Det finns ingenting bra med denna film. Inget alls!

Santa with Muscles (1996)

Blake (Hogan) är en självupptagen och elak miljonär som efter att ha slagit huvudet tror han är jultomten och räddar ett barnhem från en elak miljonär. 

En lika usel film som The Secret Agent Club. En ung Mila Kunis spelar ett av barnhemsbarnen. 


När jag sammanfattar Hulk Hogans mest kända filmer (och rockalbum) förstår jag att han ändå var bäst i en wrestlingring och inte på vita duken. Håller ni med?


Fler artiklar på Kuxa.se

Intressesfären – En hyllning till Bella Lugosi

Intressesfären – En hyllning till Bella Lugosi

Lokalhistoria: Axmar bruk del 2

Lokalhistoria: Axmar bruk del 2

0