Simmaren, flugan och liftaren – danser du inte visste fanns

Simmaren, flugan och liftaren – danser du inte visste fanns


En favorittid för mig i musikhistorien är mellan åren 1959 och 1964 i USA. Det var en ganska förvirrande tid. Rocken var, ett par år efter dess enorma genomslag, på dekis av många orsaker (Elvis Presley gjorde militärtjänst, Buddy Holly dog, Chuck Berry satt i fängelse etc.). Detta var också tiden före Beatles genombrott. Kvar fanns en massa försök att skapa någonting häftigt, ofta utan att egentligen lyckas. Topplistorna var därför fulla av mer eller mindre lyckade försök att exploatera trender. Nu i tider av Let’s dance på TV ska jag titta närmare på dansvågen som svämmade över den amerikanska populärkulturen kring början av 1960-talet. 

Allt började med Chubby Checker och dansen/ låten The Twist. Fast egentligen var Checker inte först. Han gjorde en identisk version av Hank Ballards original. Men Checkers låt var på rätt plats vid rätt tidpunkt och tack vare den singeln var det hetaste man kunde göra i början på 1960-talet att dansa twist. Chubby Checker blev sålunda twistens kung. Han hade flertalet hits som Let’s twist again och Slow Twisting. Men det intressanta blev när twistvågen dalade och populärkulturbranschen försökte skapa andra modedanser. Ofta var Chubby Checker inblandad och försökte krampaktigt fortsätta få hitlåtar om diverse mer eller mindre krystade danser. Jag har valt att titta lite närmare på några av de märkligaste av dessa.

The Fly

En ganska enkel dans. Den går helt enkelt ut på att på ett dansant sätt låtsas vifta bort flugor, både högt upp och långt ner. 1961 dansade många en kort tid den så kallade flugdansen och Chubby Checkers danssång The Fly låg på sjunde plats på topplistorna.

The swim

En lätt dans. Man låtsassimmar med armarna. Gärna till låten C’mon let’s swim med Bobby Freeman. Denna dans är om möjligt ännu enklare, och fånigare, är ovan nämndaThe Fly. Givetvis försökte även danskungen Chubby Checker sig på simdansen med låten She wants t’swim. Dock utan Bobby Freemans framgångar.

The mashed potato

Som översatt på torde bli potatismosdansen. Denna dans hörde till de någorlunda mer populära och varaktiga danser i kölvattnet på twisten. Dansen inleds med att placera sin ena fot bakom den andra. Se till att hälen lutar inåt. Sedan svänger man hälen utåt. Sedan byter man plats på fötterna och upprepar. Svårare än så är inte dansen. Idag är den ofta en del av andra danser. Hur som helst dansas Mashed potatoe med fördel till låtar som Mashed potato time med Dee Dee Sharp eller Mashed potato USA med James Brown. Eller Mashed potato time med Chubby Checker.

The Freddie

Freddie Garrity var frontfigur i gruppen Freddie and the Dreamers. Hans scenshow bestod av en ganska fånig dans som egentligen måste ses på exempelvis youtube för att riktigt kunna förstås. Man flaxar helt enkelt på armarna och viftar samtidigt med ett ben i taget åt sidorna. Garritys scenshow blev snart en kortlivad men ett tag populär dans som kallades för The Freddie. Den dansar man såklart till Freddie and the Dreamers alla hits, såsom I’m telling you now och Do the Freddie. Givetvis försökte Chubby Checker hoppa på den danstrenden också, med låten Let’s do the Freddy.

Hitchhike

Tre gånger gör man lifttecknet med höger tumme (höger tumme till höger över axeln), klappa händerna och sedan samma sak med vänster tumme. Lätt som en plätt? Passande låtar att låtsaslifta till är Hitch Hike med Marvin Gaye. Chubby Checker har mig veterligen inte gjort en låt om dansen Hitch-Hike, däremot en variant på den. Se nedan. 

The Popeye

Popeye var en spenatälskande seriefigur som på svenska heter Karl-Alfred. En märklig dans som han gjorde i den tecknade TV-serien exploaterades till dansgolven världen över. Den är, som alla andra här, ganska lätt. Sätt höger hand på pannan och vänster hand på ryggen. Glid två steg åt sidan och fortsätt. Eller något likartat. Denna dans slog inte igenom på samma sätt som de ovan nämnda. Det gjordes aldrig någon hitlåt kring denna dans, närmast var Now let’s Popeye med Eddie Bo. Chubby Checker valde att kombinera dansen Popeye med ovan nämnda Hitch-hike och fick en stor danshit med Popeye the Hitchhiker. 

Limbo

Limbo är en av få danser som nämns i denna artikel som fortfarande är ganska populär. Dansen har sitt ursprung från Trinidad. Man dansar den genom att gå bakåtböjd, gärna på ett rytmiskt sätt, under en liten ribba. Limbo är samtidigt en lättsam tävling och ribban sänks hela tiden fram tills att man har en vinnare. Dansen populariserades i Västvärlden via Chubby Checker och hans hit Limbo rock 1962.

The zombie

Denna dans är ännu mer obskyr än alla övriga. Fast också kanske den mest charmiga. Chubby Checkers stjärna dalade en bit in på 1960-talet. Men han försökte titt som tätt fortsätta vara världens danskung. 1997 släppte han en EP men olika danser för Halloween-festen. Den lättaste, och roligaste, torde vara the Zombie. Den är inte så svår, det är bara ett spela en zombie/ mumie/ Frankensteins monster på dansgolvet genom att sträcka fram armarna och sedan hasa sig fram på dansgolvet. Till tonerna av Chubby Checkers Do the zombie.


Fler artiklar på Kuxa.se

Anjas arkiv: För biblioteket, i tiden

Anjas arkiv: För biblioteket, i tiden

Enkel träning - när katastrofen inträffar

Enkel träning - när katastrofen inträffar

0