Jakten på den försvunna bondfilmen

Jakten på den försvunna bondfilmen

Hur många bondfilmer finns det egentligen? Enligt en lista på internet har det producerats 25 stycken, men är det verkligen hela sanningen? Den förste som gestaltade James Bond på vita duken var Sean Connery, som nyligen gick bort. Det blev hans mest kända roll, även om Seans digra meritlista även inkluderar filmer som Rosens namn, Indiana Jones och det sista korståget samt De omutbara (för vilken han fick en Oscar för bästa manliga biroll). Allt som allt blev det 6-7 bondfilmer för Sean Connery – antalet beror på vem du frågar...

När Sean Connery kände sig färdig med James Bond ersattes han av den oerfarne George Lazenby, som gjorde sin filmdebut. George gjorde endast en bondfilm, betitlad I hennes majestäts hemliga tjänst. Även om filmen inte är att betrakta som ett fiasko spelade den bara in drygt hälften av vad bondfilmen som föregick den gjorde. 

 
 

Produktionsbolaget ville ha tillbaka Sean Connery. Sean erbjöds en rejäl löneförhöjning och saken stod snart klar, Sean Connery blev James Bond en sjätte gång i och med filmen Diamantfeber.

Efter denna film ska Sean ha sagt att han aldrig mer skulle ikläda sig rollen som Bond, vid inspelningen var Sean 41 år gammal och inte i samma goda fysiska form som han varit i sina tidigare prestationer.

Man ska aldrig säga aldrig

Tillsammans med bondförfattaren Ian Fleming och manusförfattaren Jack Whittingham producerade Kevin McClory den fjärde bondfilmen, betitlad Åskbollen. På grund av en rättstvist, som uppstod redan innan Åskbollen gjordes, tillskrevs Kevin McClory rättigheterna till berättelsen. Kevin såg senare en möjlighet att producera en fristående bondfilm, baserad på en omarbetning av Åskbollens manus.

Det hade hunnit passera 12 år mellan Diamantfeber och bondfilmen med den underfundiga titeln ”Never say never again” – Sean Connery var tillbaka som James Bond!

Never say never again räknas inte som en officiell bondfilm och den släpptes samma år som Roger Moore spelade James Bond i Octopussy. Bägge filmerna nådde finansiella framgångar, även om Octopussy drog det längsta strået och spelade in något mer. Någon diskussion om att Sean Connery skulle vara för gammal för att spela Bond uppstod inte, detta beroende på att Sean faktiskt var tre år yngre än Roger Moore.


Kuxabladet - vem kom på det namnet?

Kuxabladet - vem kom på det namnet?

En rundtur med Ockelbogårdar - energibesparning och upprustning

En rundtur med Ockelbogårdar - energibesparning och upprustning

0