Filmrecension - Tenet. Christopher Nolans fascination av tid

Filmrecension - Tenet. Christopher Nolans fascination av tid

Det är en märklig känsla att åter träda in i en mörk biosalong. Tänk att det som var vardag kan bli något exklusivt och näst intill exotisk. En känsla av att komma hem. För film får en viss magi när vi samlas i biomörkret och upplever filmhistorien — tillsammans. 

Rio biografen i Ockelbo har funnits i mer än 100 år. Den drivs idag av Ockelbo UNF och den här kvällen de bjudit in Kuxabladet till en historisk pressvisning. Vi lever mitt i en pandemi, men för att kunna gå på bio har Rio biografen infört en rad åtgärder. 

fdfdf.png

Besök RIO BIO

Ockelbo

– Vi kommer ha två tomma stolar mellan sällskapen som kommer, och varannan rad är avstängd för bokning, berättar föreståndaren Jan. Och han passar samtidigt på att välkomna alla till höstens utbud av filmer. 

– Det är en härlig blandning och Tenet är ju väldigt spännande. Det är alltid lite extra härligt med en ny film av Christopher Nolan. 

 
story-tenet-poster2.jpg

Filmrecension Tenet - Regi Christopher Nolan. 

Som åskadare slängs du in i ett sammanhang. Du försöker förstå var du är i både tid och rum. Vilka  är hjältarna och vilka är skurkarna - eller protagonister och antagonister som det heter på fackspråk.

Protagonisten, som faktiskt kallas så filmen igenom, spelas av John David Washington, slängs också in i ett helt nytt sammanhang. Här går berättandet och berättelsen samman. Han finner sig snabbt och går allt djupare ner i kaninhålet.

Som åskådare får du följa med på en berg och dalbana i både rum och tid - tid och rum. 

Utan att berätta allt för mycket om handligen kan jag säga att vi rör oss i den klassiska parallella världen, där en James Bond eller en Jason Bourne ohämmat rör sig i jakten på en allt djupare sanning.

Konventionerna slår som spön i backen — men regissören Christopher Nolan rör sig lika ohämmat bland klara filmreferenser och stilgrepp. Men inte utan att tillföra sin egna spinn på saker. Det för tankarna till Quentin Tarantino - men där Tarantino ofta briljerar i sina dialoger, är Nolans  dialoger informationsrika och effektiva, men avskalade och används i princip bara som ett verktyg att berätta den större struktrurella handlingen. 

Nolan ägnar sig istället åt självaste intrig-byggandet och berättelsen med mästerlig  skärpa.

Det krävs när det kommer till en film som Tenet. Det är ett vågat verk som bara en erfaren storregissör kan våga sig på att producera. 

Om du sett och gillat filmen Inception (2010) av samme regissör då kommer du snabbt känna dig hemma. Men där Inception handlade om en kupp (heist) i drömmarnas värld handlar Tenet om vår tidsuppfattning.

Hur du kommer uppfatta filmen beror helt på vilken typ av människa du är.

Är du öppen för nya berättarstrukturer, fascinerande pusseldeckare och inte skyggar för hårdkokt action, då är du som jag, och du kommer bli väldigt fascinerad av Tenet.

Som kuriosa måste jag även lyfta Robert Pattinson som gör en bra roll, han var även lysande i The Lighthouse (2019) och jag ser fram emot hans tolkning av Batman i nästkommande film i den franchisen. 

 

Tenet - Betyg: 4 av 5

 

Fler filmer av Christopher Nolan

Memento (2000) Var Nolans genombrott, filmen utspelar sig kronologiskt baklänges. 

unnamed.jpg
 
inception_2010_advance_original_film_art_1200x.jpg

Inception (2010) För varje drömstadie förlängs upplevelsen av tid - hela filmen utspelar sig i princip under tiden det tar för en bil att falla från en bro, men i djupare drömstadier, en dröm i en dröm i en dröm i en dröm, går det decennier. 

 

Interstellar (2014) På en planet som rymdfararna hamnar på går det ett jordår var 20:e sekund. Här tar Nolan fasta på de senaste vetenskapliga rönen för att göra en hjärtskärande familjeskildring som korsar tid och rum. 

interstellar-french-movie-poster-15x21-2014-christopher-nolan-matthew-mcconaughey.jpg
 
d986b00ecfeb4e8af7b3eb06640a9833.jpg

Dunkirk (2017) De brittiska styrkorna fastnade på stranden i Dunkirk i ett tidigt skede under andra världskriget. Här skildrar Nolan tre moment under den spektakulära räddningen. En flygning med dogfight (en timme) skeendet på stranden (ett dygn) och räddningen (en vecka). Allt klippt där moment från de olika skeendena stärker varandra berättarmässigt.

 

 
Löpning - Full fart på Ultramyren 2020

Löpning - Full fart på Ultramyren 2020

Nya direktiv kring sammankomster

Nya direktiv kring sammankomster

0