Tulpanutställning på Wij Trädgårdar

Tulpanutställning på Wij Trädgårdar

Den 1 mars hölls en vernissage vid Wij Trädgårdar då trädgårdseleverna visade upp sina egna konstnärliga arrangemang. Dessa bestod utav tulpaner, vårblommor och trädgårdens eterneller från förra sommaren, samt kvistar och fröställningar. Vid vernissagen såldes även härliga tulpanbuketter.

– Det här är elevernas första stora uppgift, ett skönt avbrott från att prata kompost och näringslära, säger trädgårdsmästaren och läraren Frida Mörnerud.

Frida beskriver kreationerna som trädgårds-utbildningen skapat som ett möte mellan vårens blommor och det som blommade förra året och nu torkat.

– Vi har försökt få till ett brett sortiment av olika tulpaner och fått plocka in eterneller. Vi har även linblommor och torkade fröställningar.

Frida Mörnerud Foto: Henrik Westberg

Valet av tulpaner har de varit noggranna med att köpa in så svenskodlat som möjligt.

– Vi värnar om det ekologiska, närodlade och det gäller även andra material.

– Det finns skönhets värden i det vissna och gamla, vi gör ett nedslag till på temat i höst. Då blir temat den dekorativa dekadensen, alla blommor ska vara halvdöda och nicka lite. Det handlar om att se det vackra i det förgängliga.

Några tulpaner har alltså inte odlats lokalt för detta projekt. Frida framhåller vikten av att göra det som faktiskt går att göra på våra breddgrader.


– Vi jämför oss med trädgårdskollegor och i Skåne kan de visa upp snödroppar nu. Men vi kan inte ha vårträdgård i mars utan gör det vi kan.

Tulpanutställningen anordnades även förra året och då oroade de sig lite över uppslutning, men nu vet de att konceptet fungerar. Vernissagen blev en framgång och utställningslokalen var full av nyfikna besökare.

Boktips för unga: Djuren sover och tre andra böcker

Boktips för unga: Djuren sover och tre andra böcker

Vid vansinnets berg – en illustrerad roman

Vid vansinnets berg – en illustrerad roman

0