Enkel träning: Att träna under pollensäsongen

Enkel träning: Att träna under pollensäsongen

Nu är pollensäsongen officiellt öppen för året. I alla fall för oss som lider av det tillkortakommandet det innebär att påverkas negativt av växternas utsöndring av dessa partiklar under våren. För er som inte påverkas av pollen och kan njuta fullt ut av denna årstid säger jag bara; grattis och lyllo er!

Men inget är omöjligt för oss allergiker om vi anpassar våra mål efter vår förmåga. Vill man någonting tillräckligt mycket så klarar man det!

Jag påverkas av väldigt många pollen och startar upp säsongen med vide, hassel och al, sen körs hela registret under våren och sommaren för att sedan avslutas på hösten med höga gräsarter. Trots detta premierar jag utomhusträning, av alla de slag, både för mig själv och mina kunder.

Jag påverkas av väldigt många pollen och startar upp säsongen med vide, hassel och al, sen körs hela registret under våren och sommaren


Jag har fått den hjälp jag behöver av modern läkarkonst och lindrande mediciner. Men jag har inte nöjt mig med det, utan fortsatt att testa mig fram till olika metoder som gett mig möjligheten att vara fysiskt aktiv utomhus året runt.



Enligt mig är det viktigt att sköta den grundläggande pollensaneringen i hemmet. I sovrummet, där jag spenderar flest timmar är viktigast. Sängkläder hålls pollenfria genom att jag alltid sköljer av hår och kropp innan sänggående. Ett tips är att se till att eventuell sängpartner gör detsamma. Vill jag ha sovrumsfönstret öppet så har jag ett tygnät som både stänger ute myggor och de mesta av pollenpartiklarna. Sen får jag bara acceptera att sovrummet måste städas grundligt och ofta under denna period.


Vid platsspecifik träning utomhus som till exempel styrketräning, cirkelträning och så vidare, tänker jag på att hålla ansiktet och dess andningsorgan en bra bit upp från marken. Vid högpulsövningar försöker jag ha huvudet så högt upp som möjligt, eftersom andningsfrekvensen är förhöjd. Jag sippar lite vatten då och då så att pollenpartiklarna sköljs ner i magen i stället för att reta luftvägarna. Kan jag välja tidpunkt på dygnet så är tidig morgon, sen eftermiddag eller kväll att föredra framför mitt på dagen. Efter avslutat träningspass får träningskläderna snabbt åka av och duschning utföras, speciellt noga är jag med håret, då jag inte vill transportera och gnugga in pollen i kudden.

Lena Östman driver Enkel träning och är krönikör i Kuxabladet. Följ henne på instagram här

Nu är jag inte någon långdistanslöpare längre, men då det begavs sig kunde jag köra riktigt bra löpträning under hela pollensäsongen. Bäst mådde jag om veckans långpass kunde avverkas i regn, för då yr ju pollen inte runt i luften lika mycket utan lägger sig stilla på marken. Ibland kunde jag köra på som vanligt och ibland fick jag anpassa hastighet och mer frekventa gångavsnitt under passen. Alla planerade pass blev alltid genomförda. Min standardpackning i midjeväska eller ryggsäck under löppassen var: snabbverkande medicin, vatten, busskort, betalkort och telefon. Sällan behövde jag nyttja dessa, men det kändes skönt att vara garderad om något skulle toka till sig.


Alltså med lite planering och anpassning är det full möjligt att utöva den sport man vill med rimlig pollenallergi. Man kanske inte ska förvänta sig att slå några nya rekord när man är som mest påverkad, men all träning man genomför kommer ju till nytta i framtiden!


Lena Östman

Foto: Henrik Westberg


Fler krönikor med Enkel träning

Boktips: Landet utanför  och En annan slags trädgård

Boktips: Landet utanför och En annan slags trädgård

ICA Ugglebo skyltar om - Nya elektroniska prisskyltar

ICA Ugglebo skyltar om - Nya elektroniska prisskyltar

0