Trädgårdsministern: Smörblommekronor & Popcorngräs

Trädgårdsministern: Smörblommekronor & Popcorngräs

Efter ett uppehåll på bra precis 1 år är jag nu tillbaka som skribent för Kuxabladet. Jag kommer att dela med mig av inspiration, växttips och annat matnyttigt om trädgård.

Ibland behöver man en paus för att förstå vad man egentligen vill. Jag är ju faktiskt trädgårdsmästare uti fingerspetsarna och tänker nu fortsätta med det helhjärtat. När jag hela tiden får frågor från olika håll gällande växter, skötsel, beskärning, design mm så förstår jag att det finns en enorm efterfrågan här I vårt fina Ockelbo. Vilket gör att jag nu äntligen bestämt mig för att jobba med det jag innerst inne brinner för. Trädgård.

Först ut vill jag tipsa er om ett superfint pyssel med smörblomma. Och längre ned I texten berättar jag om varför man inte kan odla olika majssorter I en liten trädgård. Till sist vill jag önska er en riktigt fin sommar och hoppas att ni får mycket tid att njuta!

Gröna Hälsningar

Trädgårdsministern



Majs - plantera olika sorter med minst 100 meters mellanrum för att få majskorn.

Popcorngräs

Det sägs att det krävs minst 100 meter mellan olika sorter för att inte majskorn helt ska utebli på de ätbara sorterna.

En trend som kommit de senaste åren är att odla vanliga popcornkärnor till stora ruggar med fint gräs att dekorera din altan och trädgård med. Jag tycker att det är en fin idé men vill ändå informera om att det kan medföra att din skörd av vanliga majskolvar äventyras. Vill man odla egna fantastiska, goda , söta majskolvar så är risken väldigt stor att majssorterna blir vilse och inte vet hur de ska bete sig när det kommer till pollinering. Det sägs att det krävs minst 100 meter mellan olika sorter för att inte majskorn helt ska utebli på de ätbara sorterna.

Smörblommekronor

Att skapa, pyssla och vara kreativ med växtmaterial vet nog de flesta vid det här laget att jag älskar. Så därför måste jag skriva om fina smörblommekronor du enkelt kan göra själv.

Gör en ring av järntråd, så stor du vill ha den. Tänk på att ju större diameter, ju tyngre blir den. Och kanske behövs fler varv av tråd. Vira tråden så att ringen känns stadig. Plocka sedan vanlig smörblomma (Ranunculus acris) med långa stjälkar. Ju större bukett desto finare krona. Det går åt fler blommor än man tror.


Ta 2 stjälkar åt gången och börja med att lägga stjälkarna mot utsidan av järntrådsringen. Böj stjälkarna inåt, ned, mot vänster, och fram igen över stjälkarna mot höger. Fortsätt på lika sätt med nästa par stjälkar. På så sätt bildas det en låsning som endast behöver bindas vid de sista stjäIkarna i slutet av ringen. Googlar man så finns massor av filmer som visar tekniken. Jag binder alla mina gräs, vass och blomsterkronor med samma metod.

Smörblomman är som finast nu och blir helt underbar när den torkat på kronan. Blekt gul, med grågröna stjälkar. Häng upp ett par av dessa I olika storlekar I ditt hem och njut av din kreation.

För den som är intresserad finns mycket läsning om smörblomma och dess påverkan på djur och människor.


Mer trädgård och odling på Kuxa.se

Linas Bageri och Café - besök caféet i Bergby

Linas Bageri och Café - besök caféet i Bergby

Livet på landet: Höns, honung och höst

Livet på landet: Höns, honung och höst

0