Kyrkan på torget

Kyrkan på torget

Niklas Levin vid torget i Ockelbo Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet


Under vecka 37 syntes inga spår av den nyligen avslutade valrörelsen på torget. Istället var det kyrkan som ställt upp ett tält på platsen där företrädare från Svenska Kyrkan och Missionsförsamlingen fanns på plats från måndag till lördag.

– Vi vill möta människor. Om människor inte kommer till kyrkan får kyrkan komma till dem, säger Niklas Levin, pastor i Ockelbo Missionsförsamling.

På plats fanns även Malin Claridge och Staffan Åkesson som likt Niklas hade på sig en grön signalväst på vilken det stod Kyrkan på torget. Det bjuds på kaffe, saft och kakor till alla som stannar till. Niklas berättar att det är ganska många som tar sig tid och pratar en stund.
– På en dag möter vi nog 60-70 personer som säger mer än bara hej.

Niklas har varit en del av Missionsförsamlingen i drygt ett års tid och tycker Ockelbo är en bra plats.
– Det finns en familjär känsla, det är inte konstigt att hälsa på varandra på gatan. Även samarbetet mellan kyrkorna är ganska unikt, vi är förenade i kristen tro och samarbetet fungerar bra.

Samtalen som uppstår kan handla om vad som helst. Ungdomar informeras till exempel om den nystartade ungdomsgården Källar´n, som är ett gemensamt arrangemang av Ockelbo Församling och Missionskyrkans unga. Vuxna kan bjudas in till projekten Alpha eller Livsstegen, men det beror lite på vilken väg samtalet tar förklarar Niklas.
– Vi har ingen agenda om att samtalen måste handla om tro, det kan bli väder eller idrott med vissa och djupare samtal med andra. 

– Jag hade precis ett långt samtal med en man som brukar sitta på bänken här vid torget, vi pratade i säkert en halvtimme.


I tältet finns förutom fika ett par bord och stolar samt ett bord fylld med litteratur.
– Det finns en hel del läsning här. Samt att vi delar ut biblar.

Kyrkan på torget planeras bli en gemensam höstuppstart för kyrkorna i Ockelbo även i framtiden. 
– Det är viktigt för oss att människor ser att vi finns, avslutar Niklas.

Krisberedskapsvecka - med mat i fokus

Krisberedskapsvecka - med mat i fokus

Åke Jonsson, 100 år - blickar tillbaka

Åke Jonsson, 100 år - blickar tillbaka

0