Män som sjunger - succé i Ockelbo

Män som sjunger - succé i Ockelbo

Under tre kvällar i mitten av februari har projektet Män som sjunger gått av stapeln under ledning av Gustav Ödegården Richter, organist och körledare i Ockelbo församling och Tony Margeta, dirigent, i Ockelbo församlings regi.




– Det har vart en succé! Det var över förväntan att det kom så många och uppslutningen har varit så bra, säger Gustav.



Tony Margeta, dirigent, intervjuade vi i vecka 2 numret av Kuxabladet. Läs den artikeln här. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet.

Tony Margeta, boende i Ockelbo sedan årskiftet, lärde vi känna i en intervju i Kuxabladet i början av året. Han har mångårig erfarenhet av dirigering och lett körer i alla former och på alla nivår, från amatörer till professionella. Han berättar om upplägget.

– Det började måndags kväll och det kom 22 deltagare. Jämförelsevis kom det bara sju stycken när vi körde samma projekt i Stockholm, det är svårare att nå ut i storstadens brus.




– Först gick vi igenom grunderna, med  andning och stöd. Sedan fyllde vi på med körsångare, tenorer och basar från kyrkokören, kväll två. Då blev vi 32 stycken totalt och vi sjöng trestämmig manskör.

– Nybörjarna fick då stöd av de mer rutinerade. Och tredje kvällen anslöt även damer från kyrkokören.

Oskar Palmenfelt under tredje kvällens uppsjungning. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet.


Oskar Palmenfelt är en av deltagarna på ”Män som sjunger” och han lockades av möjligheten att prova på körsång.

– Det har varit väldigt givande och roligt, säger Oskar som såg annonsen i Kuxabladet.

– Sen läste jag artikeln om Tony Margeta och såg hur pass duktig han var, då blev jag nyfiken på att prova.





Gustav berättar att deltagarna har sjungit ut och sjungit bra.

– Det dånade när vi sjöng Anthem under första och andra kvällen. Man märker att de blev lite varmare i kläderna ju mer de fick sjunga. Det gick lite lättare för varje dag.

– Det som är bra med kör är att man är en av många. Man är inte lika ensam eller utlämnad som en solosångare. Det är fördelen med kör.

Gustav Ödegården Richter, organist och körledare vid Ockelbo församling höll i det runt i kring. Tony Margeta höll i kursmomentet. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet


– Ja, det har gått jättebra, deltagarna har varit entusiastiska och glada och öppna.  Det var lite spänt i början men de slappnade fort av och blev trygga med mig och varandra, berättar Tony.





– Vi lyssnade på dem en och en under första tillfället, för att se om de var tenorer eller basar och jag fick höra hälften av deltagarna enskilt, då Gustav tog andra hälften.

– Det var jättefina röster allihopa och jättemycket talang. Det finns många människor som sitter ute i stugorna som har en fin röst.





Gustav imponerades av antalet tenorer.

– Det var osannolikt många tenorer. Det brukar vara det svåraste att hitta, och vi fick ihop elva stycken.

– Tenorer i manskör kan på ett vis sägas vara en av de viktigaste stämmorna för där är oftast melodin — inte alltid men oftas, förklarar han.


Och Gustav är även tacksam att Tony kunde vara med.

– Det var toppen att Tony kunde vara med. Jag skötte det organisatoriska, där jag och Christer  Johansson ordnade med fika och namnskyltar.

– Tony höll i det musikaliska och jag sjöng med i de olika stämmorna för att ge lite skjuts. Det funkade väldigt bra.

– Tony har jobbat med alla slags körer, gosskör, damkör, manskör och blandad kör och på alla nivåer, från amatörer till elitnivå. Han är otroligt erfaren.

Tony Margeta berättade om hur rätt sångteknik använder hela kroppen. Med under tredje kvällen var även damer och herrar från kyrkokören. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet.


Tony förklarar en viktig del i att leda en kör.

– Det måste vara lustfyllt. Jag brinner för kör och sång, och gör man det vill jag att det ska märkas. Folk ska känna sig trygga och avslappnade. Det är jättemycket för en nybörjare och då måste man få dem att tänka på andra saker och ryckas med av energin och lusten.

– Även för de rutinerade i mina andra körer kan det vara tufft och mycket att lära in och stressigt. Då gäller det att ha det lustfyllt.


Framtiden

– Nu har vi sagt att vi kör en dag i veckan, fram till sommaren, säger Tony.

Gustav berättar att de fått positiv feedback i en enkät som deltagarna fick besvara.

– Deltagarna ville fortsätta, och vi har planerat för någon slags framträdande eventuellt längre fram. Sen hoppas vi att man går med i en av de ordinarie körerna, det är förhoppningen.


Övningarna blir en timme på onsdagar, 18.30 - 19.30.

– Alla män som inte har varit med från början är välkomna. Det är bara att komma och prova på och sjunga, meddelar Gustav.


Niondeklassare besökte Auschwitz-Birkenau

Niondeklassare besökte Auschwitz-Birkenau

Vägföreningen flaggar för avgiftsökning - efter den snörika vintern

Vägföreningen flaggar för avgiftsökning - efter den snörika vintern

0