Kuxaåret 2021 - en tillbakablick  del 2

Kuxaåret 2021 - en tillbakablick del 2

Vi trodde nog och hoppades att året 2021 skulle präglas av annat än pandemin — och nu med facit i hand gav vaccinationen ett tillfälligt andrum och vi kunde placera covid-19 i periferin — i alla fall för ett tag. Här följer del 2 av Kuxaåret 2021 - läs del 1 här.

Ett av årets största höjdpunkter var Oklagård Ödmårdens stavkyrkas invigning (läs artikeln här) , i augusti 2021. En lyckad invigning, med många medeltidsklädda människor, musik, glädje, fest och riddarspel. 

Anders Woxberg under invigningen av Oklagård Ödmårdens stavkyrka.

Riddare (med vår skribent Rebeca Carlander i blått) och publik vid stavkyrkan under invigningen i augusti 2021.



När sommaren närmade sig besökte vi andelsodlingen i Ockelbo och mötte Genet Tsegay och Yemane Tekleebrha, och pratade om projektet ”trädgården ditt hem” med Karin Olsson. (Vecka 20) 


I vecka 38 hade vi nåtts av nyheten att en stor profil i Ockelbo gått bort. Zoltan Horvath var idrottsläraren på Perslunda och kanske mer känd som mannen som tog basketen till Ockelbo. En annan ockelboprofil som gick bort under året var Ingemar Lind och i vecka 48 träffade vi Håkan Alkberg och Jonas Heimer som är några av initiativtagarna till att starta en stiftelse i Ingemars namn. 

Zoltan Horvath blev tackad för sina gärningar för basketen i Ockelbo, under 50 års jubiléet av Ockelbo basket 2019. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet


En riktigt stor höjdpunkt, kanske på grund av att pandemin nu — i slutet av augusti —  saktat ner i sin intensitet och säkert till stor del av det vackra sensommarvädret, var Skördedagarna på Wij trädgårdar. En mycket lyckad helg, med fina marknadsstånd från både lokala företagare och trädgårdselever. 

Boel Engkvist, trädgårdselev på Skördedagarna i augusti.



Vi har även lyft människor med specialintressen under året, som Sten Eriksson som mindes punkåren (läs artiklarna om hans 70- och 80-tal här) under 70-talet och Andreas Björnberg som bjöd hem ägare till luftkylda folkvagnsbilar för en träff. 



Med sensommaren och hösten återgick också många föreningar till sina verksamheter. 
Vi träffade Ockelbo baskets nyförvärv och vi skrev både om damernas premiärmatch och herrarnas första hemmamatch (för nästintill fulla hus, vilket var en ovanlig känsla). Vi intervjuade brottaren Hjalmar Sandin som tog internationellt guld i Litauen. Och vi skrev om Åbyggeby FKs 08:ors fantastiska år. Andreas Byström, Åbyggeby FK, Johan Berg, Norrham, och Jeancarlo Saavedra, Ockelbo IF berättade också om verksamhetsåret och klubbarna och lagens respektive med- och motgångar. 

Brottaren Hjalmar Sandin på prispallen.

Vecka 46 gjorde vi en stor intervju med Ockelbo atlektklubb som firade 50 år (läs intervjun här). Vi intervjuade veteranerna Conny Nilsson och Christer Enberg. En mindre jubilar i samma nummer var Frissan Maria, som firade 1 år med egen salong, i en 33 år lång karriär som frisör. Läs intervjun med Maria här.

Christer Enberg och Conny Nilsson mindes åren med Ockelbo atletklubb.

Ett år går som bekant fort och nu är vi redan en bra bit in i 2022. Naturligtvis var vi med på många fler tillställningar, skrev krönikor, testade brädspel och mycket annat vi inte får plats med i denna nyårskavalkad.  




Senaste på Kuxa.se

Jag kom, jag såg, jag skrapade  - en liten krönika om trisslotter

Jag kom, jag såg, jag skrapade - en liten krönika om trisslotter

Kuxaåret 2021 - en tillbakablick

Kuxaåret 2021 - en tillbakablick

0