Jag kom, jag såg, jag skrapade  - en liten krönika om trisslotter

Jag kom, jag såg, jag skrapade - en liten krönika om trisslotter

Skraplotter - En populär present och vanligt spontaninköp för gemene man. Jag tillhör inte skaran som gillar att chansa och leva på hoppet, är nog lite för logiskt lagd för detta. Funderar om den trogne skraplottsköparen någonsin tagit del av den texttunga baksidan av lotten. Där redogörs hur vinster delas ut och det är inte skrivet på komplicerad svenska. 

Det står rakt upp och ner precis hur liten chansen är att vinna. Jag tänker på Jim Carreys resonemang i filmen Dum Dummare. När han får höra av tjejen han gillar att hans chanser att få ihop det med henne är en på miljonen utbrister han: ”Så du säger att det finns en chans. Yeah!”. En naivt och roligt citat som lockar till skratt. Men faktum är att det är samma odds som chansen att ta hem en miljonvinst på Triss. När Svenska Spels ombud sålt två miljoner lotter så är det två personer som vunnit en miljon eller mer. Chansen för det i procent är så liten att jag inte ens vet hur man uttalar det: 0,000001%.

”Jag behöver inte vinna en miljon, jag skulle nöja mig med 100 000!” är ett inte helt ovanligt resonemang. Oddsen att på en trisslott vinna en sådan summa är ännu mindre än på en miljonvinst, då det endast är en lott per två miljonerlotter som ger den utdelningen..



Inte ens om du skulle köpa Trisslotter för 100 000 kronor skulle du få goda odds att gå med vinst. På två miljoner lotter är lite mindre än en fjärdedel vinstlotter. I din förmodligen livs sämsta investering får du 3333 Trisslotter för dina 100 000, du vinner på 833 av dessa och 96% av dina vinstlotter kommer ge 30-90 kronor. På återstående 34 vinstlotter så får du 25% chans att vinna mer än 2000 kronor på EN lott. Behöver jag nämna att det bara är 12% chans att vinna 50 000 eller mer på den lotten?


Det här blev rörig läsning, jag ber om ursäkt att jag ställer till det.
Det står ju som sagt klart, enkelt och tydligt på lottens baksida. I textform då det bryts ner blir det lätt besvärligt. Nåväl. Jag gled från ämnet, nu fortsätter vi med lite siffror! Här följer min beräkning på vad du kommer få tillbaka på att investera 100000 kronor i Triss.

30-90 kronor x 799 ≈ 44700 (högt räknat)

120-2000 kronor x 33 ≈ 5600 (högt räknat)

Sen om du har tur, jämförbart med att lyckas gissa vilken av mina fingrar jag nu håller i luften, får du chansen att faktiskt gå plus på hela kalaset och inkassera ytterligare mellan 50 000-2 760 000. Men med 88% säkerhet så blir det istället en ynka femhundring till.

Totalt: 50800 kronor

Sammanfattningsvis får man leva på hoppet, precis som vinstplanen föreslår i fetstil. Tänker du sannolikhetsmässigt halverar du din investering varje gång du spelar. Vinstandelen är 49%. Det är kort sagt inte värt att jaga den där högvinsten, att spela för mer pengar hjälper inte. Men ja, detta är en kalkyl framställd av en pessimist. Om jag får en skraplott i gåva och vinner minsta möjliga summa så tar jag genast ut den kontant. 

Nyligen tog jag via expressen del av en nyhet där en kvinna köpt trisslotter för 13000. Hennes högsta vinst blev 450 kronor, totalt vann hon 5000 kronor och gick därmed förlust med 8000 kronor. Det krävde även en arbetsinsats på ungefär åtta timmar att skrapa de cirka 433 lotterna. Om vi tänker att du får en miljon trisslotter, och därmed en garanterad miljonvinst, kan det ändå ta upp till 673 dagar(!) att hitta den om du skrapar i ett något högre tempo än exemplet. Då kan säkert även ett bäst före datum för lotten i fråga vara sätta press på dig.

Men visst, det finns en chans.

Någon blir ju bevisligen miljonär... Yeah!


Senaste nytt på Kuxa.se

Du & Jag satsar på ny lokal

Du & Jag satsar på ny lokal

Kuxaåret 2021 - en tillbakablick  del 2

Kuxaåret 2021 - en tillbakablick del 2

0