Kuxaåret 2021 - en tillbakablick

Kuxaåret 2021 - en tillbakablick

Sedan Granngården lade ner sin verksamhet har denna tomt varit aktuell till nya företag, men Synsam hamnade inte i Ockelbo.

Vi trodde nog och hoppades att året 2021 skulle präglas av annat än pandemin — och nu med facit i hand gav vaccinationen ett tillfälligt andrum och vi kunde placera covid-19 i periferin — i alla fall för ett tag. 

Magnus Jonsson (s) kommunstyrelsens ordförande, Ockelbo, under pressträff med Synsam, våren 2021.

Början av 2021 fick istället en annan spännande nyhet att ägna våra tankar åt. Det som vi på redaktionen valt att kalla för ”Synsamaffären”. Åter med blicken i backspegeln kan vi väl enas om att det är synd att Synsams fabrik inte hamnade i Ockelbo, med alla arbetstillfällen och synergieffekter som det skulle burit med sig. 



ICA Ugglebo i Ockelbo har byggt ut sin onlinehandels-utlämning under årets andra halva, vi var med på invigningen. Med var vi också då Fredrik Holm vd för ICA Ugglebo delade ut utvecklingsstöd till en rad föreningar i Ockelbo kommun under våren. Tacksamma var både Ockelbo IF Gympa, Släktforskarföreningen, Ockelbo Brukshundsklubb, Mörtsjöns SFK och Ockelbo IF fotbollsskola för barn, alla fick de bidrag till sin verksamhet av ICA Ugglebo. Utvecklingsstödet återkommer årligen och vi kommer med spänning följa årets bidragstagare. 

Magnus Simonsson, kassör i Mörstjön SFK, tog emot bidraget till nya bryggor, av ICA Ugglebos vd Fredrik Holm. 

Skogsmulle! (Marianne Nilsson har varit Skogsmulle sedan början av 1970-talet.)


Rönnåsen i Ockelbo har gått som en röd tråd genom Kuxabladet under 2021. Det hela började med tråkiga nyheter att anläggningens förråd hade fått inbrott, i januari. I slutet av maj var vi tillbaka vid Rönnåsen och pratade med Föreningsalliansen, som bad medborgare ge idéer och synpunkter rörande Rönnåsens friluftsområde. I vecka 44 besökte vi Rönnåsen och Friluftsfrämjandet som firade 80 år i Ockelbo och vi pratade med ordförande Per Vilhelmsson. Rönnåsstugan som firade 75 år fick en egen artikel och vi passade på att intervjua Skogsmulle (Marianne Nilsson). 

Rönnåsstugan ritades av världskände arkitekten Ralph Erskine. Läs mer genom att klicka här.


I vecka 6 slog vi till med ett helt uppslag om hårdrock. Vi besökte Rock n’ roll fredag på Camillas Spel och Kiosk, recenserade boken Hårdrock (läs recensionen här) och intervjuade dess författare, journalisten Simon Lundh. Ett helt uppslag med samma tema återkom vi även med då vi intervjuade sportfiskarna Jan Forsmark vid Sarvtjärn, Per Anders Larsson vid ån i Norrsundet under en fisketävling och Ingela Hägglund vid Näsabbortjärn. 



I år är det valår och förra året var det kyrkoval. Vi gjorde en tvådelad intervju med kyrkoherde Christina Danielsson och gick igenom varför det är viktigt att rösta. 

Ockelbo kyrka, en disig dag i november 2021. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet




Pandemin hade lamslagit alla verksamheter under 2021 första hälft och i en artikelserie intervjuade vi några av alla körer i Kuxaregionen, om hur pandemin påverkat deras verksamhet.

En bild från arkivet då Gunilla Westberg blev tackad för sitt körledningsarbete, under “Fyrklövern” 2019.

Körledaren Jenny Christoffersson längtade till sina körer. Gunilla Westberg saknade sin Hamrånge PRO-kör. Moa Sterner Rydqvist och Maria Bertilsson leder Glädjekören, en kör för dem med LSS, och de hoppades på att vaccinet skulle få dem att återuppta körverksamheten. Gustav Ödegården Richter, körledare för Ockelbo Kyrkokör, tog tekniken till hjälp och hade samlingar via videosamtal.  I sista artikeln i serien intervjuade vi Ingvar Persson och Helena Lundh som är med i Missionskyrkans kör. De hade lagt verksamheten på is och längtade till att starta upp allt igen. 


“Gädd Johan” Jansson.

I vecka 10 startade vi artikelserien ”Människor från förr”. En serie av artiklar som började med ”Gädd Johan” Jansson (f.1909) (Läs artikeln här) har visat sig vara riktigt omtyckt och många är det som visat sin uppskattning över att få återse människor från förr.  En ciseron i artikelserien är Börje Grönberg (t.h)

Pernilla Hålén, Yngve Gunnarsson och Staffan Åkesson, några av medlemmarna i Ockelbo Hembygdsgårds styrelse. Efter intervjun om jubileumsåret i vecka 50.


Efter påsken i Kuxabladet vecka 14, 2021 intervjuade vi Hembygdsföreningen som firade sitt 100:e år. Det sammanföll med att Kuxabladet firade 10 år och vi intervjuade delar av styrelsen i form av Staffan Åkesson, Yngve Gunnarsson och Pernilla Hålén om hembygdsåret och framtiden i vecka 50.

En ovanlig fågelskrämma var rubriken när vi besökte småbåtshamnen i Norrsundet och pratade med Stig Edvinsson (Läs artikeln här) som kommit på den smarta lösningen att använda en uppstoppad räv för att skrämma bort kanadagässen som annars terroriserade hamnen. En lyckad metod visade det sig under året, även om Stig fick flytta runt räven då och då.  




Nya och gamla skribenter anslöt till tidningen. Linda Hellström som kanske är mer känd under sitt instagramkonto Trädgårdsministern skrev om trädgård och livstil fram till augusti — åter tack för dina fantastiska kunskaper och sinne för estetik. 


Livet på landet - heter krönikan där Rebeca Carlander skriver om livet och arbetet på Säbyås gård där som hon nu drivit i mer än ett år. Hon var också en av riddarna på invigningen av Stavkyrkan i augusti. Läs hennes krönikor här.


Enkel träning - heter Lena Östmans krönika och företag, där hon helt enkelt tar upp hur lätt du kan få inspiration att komma igång eller fortsätta med en aktiv livstil. Lenas Träningskalendarie där hon la ut nya övningar varje dag hela juli, visade sig bli väldigt omtyckt bland er läsare. Läs hennes krönikor här.

Anders Eriksson, platschef på John Deere i Ockelbo.


Många är företagen som vi skrivit om under året. Ockelbgårdar och ICA Ugglebo har varit återkommande inslag och vi har även besökt Tempo i Åmot och pratat med tjejerna där. Face and Beauty besökte vi i januari och vi skrev även om den nystartade Fotstugan, Sjöbacken fick nya ägare, och likaså bageriet i Bergby som med de nya ägarna bytte namn till Linas Bageri och Café. Vi var även med på resan när Kjellas mack såldes och vi pratade med både de gamla och nya ägarna, i Jädraås (vecka 44). 

Vi skrev om nystartade Ockelbo fixarna, och deras planer. Båda Stora Enso och Mellanskog har vi skrivit om inom temat skogsvård och i samma linje besökte vi John Deere som etablerat sig i Ockelbo under året. Begravningsbyrån Fonus har åter kontor i Ockelbo och vi var med på öppet hus. 

De gamla ägarna säger hejdå till de nya ägarna på Kjellas Mack i jädraås. Läs artiklarna i länkarna ovan.


Kuxabladet vill också tacka Fixarna i Hambrunge, som är vår samarbetspartner och de delar ut Kuxabladet i Hamrångebygden. 


Bergmans Fisk i Norrsundet berättade om sin fiske- och restaurangverksamhet och dem fick vi tillfälle att återkomma till då de tog hela fyra stycken guld i mathantverks SM. 
















Bernt Olov Andersson snickarBOA, besökte vi i augusti. Han hade planer på att lägga ner efter mer än 30 år som specialsnickare. Ett arbete som tagit honom både till slottet, riksdagshuset och lokalt ligger han till exempel bakom dörrarna på Rönnåsstugan. 

Vi provade på padel på Freimans padel i Ockelbo tillsammans med entreprenören Pernilla Hålén och instruktören Jeancarlo Saavedra. 

Johan Beijer från Kuxabladet testar padel med instruktör Jeancarlo Saavedra i bakgrunden.



Senaste på Kuxa.se

Kuxaåret 2021 - en tillbakablick  del 2

Kuxaåret 2021 - en tillbakablick del 2

Intressesfären - bandnamn som låter fel

Intressesfären - bandnamn som låter fel

0