Ett besök på Linas bageri & café

Ett besök på Linas bageri & café

Caféet i Bergby fick under hösten nya ägare i form av Malin Svedlund och Sofie Andersson. Lokalen har rustats och fått en ljusare och mer inbjudande interiör. Den härliga och omisskännliga doften av färska konditorivaror slår emot oss då vi kliver in i lokalen. Men vem är då Lina, undrar vi?

– Det är våra barns initialer som bildar namnet, berättar Malin.

Linnea, Ida, Nellie, Arvid och Svante. Av vilka Malin är mamma till de två förstnämnda och Sofie till de övriga. 

– Min syster kom med det förslaget. Det är ett bra namn, men jag förstod att många skulle fråga om det, berättar Malin.

Några av barnen vars initialer bildar Linas…

Sofie är utbildad konditor med lång erfarenhet. 

– Jag är van vid ett högt tempo och jobbade elva år vid ICA Maxi där vi också gjorde allt från grunden, berättar Sofie.

– Men det var inte så utvecklande med massproduktion. Det är roligare nu då man verkligen kan fokusera och göra fint också.

Sofie blev tidigare erbjuden att driva bageriet men kände inte att det passade under småbarnsåren. Hon berättade om det för Malin som blev taggad och tyckte det lät som en kanonidé.

– Vi frågade den tidigare ägaren om han var sugen på att sälja och det var han, men vi hade inte räknat med att det skulle gå så snabbt, berättar Malin. 

– Sofie var höggravid med Svante då vi blev erbjudande att köpa rörelsen. Jag tänkte att det löser sig, fortsätter Malin.


Malin jobbade tidigare som kommunikatör inom Gävle kommun, har studerat hotell och restaurang och är den som är entreprenören av de två. 

– Sofie får bromsa mig ibland. Men vi upptäckte tidigt att vi tycker väldigt lika i mycket.

– Det är jag som håller i kallskänksdelen på caféet och Sofie konditoribiten. Även om vi snabbt lärt oss en hel del av varandras ansvarsområden också, berättar Malin.

Det erbjuds sallader, smörgåstårtor och nu till jul även jultallrikar som visat sig vara ett väldigt populärt alternativ.

– Min man Daniel är kock och har varit till god hjälp att komma igång med kallskänken. Jultallriken består av kallskuret och kan ätas här eller tas med, informerar Malin.

Efter en period av intensiv uppfräschning av lokalerna kunde Linas café den 16 augusti slå upp portarna.

– Vi ville få till känslan av att detta är en plats att vilja sitta kvar och fika vid, fastslår Malin. Vi på redaktionen tycker verkligen de lyckats bra med den ambitionen.



– Här ska finnas klassiskt fika blandat med lite nytt. Vill man ha en mazarin, småkakor eller en dammsugare har man kommit rätt, säger Sofie.

Inför julen kommer fler alternativ än bara jultallrikar att finnas. Nyligen började man servera julgröt och skinkmacka som frukost.

– Det blir även säsongsrelaterat fika. Mormors recept på pepparkaksdeg kommer vi baka från och även sälja deg. Den är extra kryddig och smakrik, berättar Malin.

– Vi kommer sälja förpackningar av klassiska kakor man kan ta med. Och praliner till jul, säger Sofie.


De nya ägarna berättar att de flesta varit väldigt positiva till övertagandet. Att en verksamhet i Bergby centrum fått nya, unga och hungriga ägare som även bor i Bergby är bra för bygden.

– Vi blev överösta med jobb i höstas, men det är ju positivt, säger Malin.

– Man vill alltid att det ska finnas någonting på hyllorna, att det ska räcka åt alla, säger Sofie.

– Vi har många familjemedlemmar som ställt upp för oss, är engagerade och kan rycka in då det behövs.

Till sommaren planerar man att komplettera sortimentet med glass.

– Det kommer bli varianter med godis eller kakor i, med mera, lovar Malin.

Idéer finns det tydligt många utav, det är mer tiden som tryter. I framtiden hoppas man få äran att producera bröllopstårtor och söker vägar för att få in trafikanter från E4 till Bergby centrum. Allt känns spännande, vi på redaktionen önskar Malin och Sofie lycka till framöver!

Det finns gott om ombonade bord och sittplatser på caféet, med en härlig genuin känsla.


Fler företagare på Kuxa.se

Lions Ockelbo och världsdiabetesdagen

Lions Ockelbo och världsdiabetesdagen

Jultallrik på ICA Ugglebo

Jultallrik på ICA Ugglebo

0