Nya ägare på Kjellas mack

Nya ägare på Kjellas mack

Kjellas mack är sålt och har nu fått nya ägare. Ända från Nederländerna kommer paret Jurjén och Jacoline Rienmeyer, som nu har en ny anhalt på vad de kallar för livets resa. 

– Jädraås har väldigt mycket gemensamt med byn Kalenberg där vi kommer ifrån, berättar Jurjén på engelska. (Svenska språket är en viktig punkt på parets göralista) Samma karaktärer och jordnära människor här som där, säger han och ler. 

I Kalenberg drev paret restaurangverksamhet i 30 år, men de var på jakt efter något annat. De semestrade i Spanien och Florida, men märkte efter några veckor på vardera plats att det inte klaffade.

– Du vet, den där känslan av att man inte riktigt trivs. Men så hade jag en gammal kollega som bodde här i Jädraås i Sverige, som jag lovat att besöka. 



Jurjén berättar hur, när han väl kom rätt efter att en hjälpsam person pekat ut rätt buss, klev av i Jädraås och genast kände sig som hemma. 

– Här skulle jag kunna bo. 


Namnet kommer bli kvar. Kjellas mack är en institution i Jädraås, det ändrar man inte på

När Jacoline följde med i januari 2021 bestämde de sig båda för att flytta upp. 

– Vi slogs av hur vackert det är här, och i samma veva fick vi veta att Kjellas mack var till salu, berättar Jacoline. 

Jurjén berättar att det är viktigt för honom att göra rätt, att köpa sin egen verksamhet och inte bidra till utarmningen av landsbygden.

– Stadsbor köper sommarställen och byar blir spökstäder på vinterhalvåret. Det är likadant i byarna i Nederländerna. Det är viktigt att vi nu köper vårt eget arbete. 



Paret är väldigt glada och nöjda med övergången. 

– De gamla ägarna, Kjell Persson och Marianne Nilsson har varit otroligt hjälpsamma och tillmötesgående. Har vi haft någon fråga har vi bara behövt ringa och de har besökt oss och hjälpt till. 

– Ja, och alla Jädraåsbor är också väldigt hjälpsamma, tillägger Jurjén. Är det något vi behöver översätta eller har frågor om har det alltid funnits någon som hjälper till. 

“Hejdå!” säger Marianne Nilsson och Kjell Persson som drivit macken i 30 år.


För svenskan är inte riktigt där ännu. Paret började med svenskastudier redan i januari, men på grund av pandemin kunde de inte delta i klasser. De senaste månaderna har varit ett virrvarr av arbete, flytt, samtal med myndigheter och köp av både verksamhet och villa. 

– Det har helt enkelt inte funnits tid, säger Jacoline ursäktande. Men hon försäkrar att paret nu ska ligga i hårdträning med språket. 

– En kvinna här har redan erbjudit sig att lära ut svenska. 

Det finns många nya planer för macken. Dels beskriver det hur de vill erbjuda restaurangmat, allt från de vanliga rätterna till specifika holländska kulinariska specialitéer. Jacoline visar bilder på hur hon vill göra om butiksdelen till en mer rustik genuin butik. 

– Vi vill öppna upp och släppa in ljuset med flera fönster och bygga veranda runt byggnaden för matgäster och kunder. 

De beskriver också hur de redan talat om samarbete med Destination Jädråas och hur de vill inreda Kjellas mack i samma stil som den klassiska musei-järnvägen utanför och att allt ska passa den genuina känslan som är genomgående i byn. 

– Vi ska anlita en arkitekt och ansöka om alla tillstånd, och förhoppningsvis är vi igång med ombyggnationen redan i vinter, säger Jacoline. 

I 30 år har macken funnits i hjärtat av Jädråas.

De har varit i kontakt med byföreningen och nått ut i byns informationsblad, där Jädraåsborna får bidra med idéer till verksamheten. 

– Namnet kommer bli kvar, Kjellas mack är en institution i Jädraås, det ändrar man inte på. 


Parets familj var först skeptiska till att föräldrarna flyttade långt norrut.

– Men mina pojkar har redan bestämt att de ska komma upp och fira julen här, säger Jurjén.


– Livet är en resa, du föds och du dör. Sen är det upp till dig vad du gör där emellan. Nu tog vi klivet att flytta till Jädraås och köpa Kjellas mack, det kan man inte göra halvdant.


Fler nyheter på Kuxa.se

Kjell startar nytt företag

Kjell startar nytt företag

Krönika: Livet på landet -

Krönika: Livet på landet -

0