Intressesfären - bandnamn som låter fel

Intressesfären - bandnamn som låter fel

Upprepa ett ord om och om och om och om igen, och till slut har du trängt förbi dess betydelse och du hör ordet för vad det är. Fenomenet kallas för Semantisk mättnad (se faktaruta).

Efter ett antal upprepningar kan ordet helt plötsligt kännas tomt och främmande på tungan. Att främmandegöra det vardagliga är konstens uppgift.  Begrepp och saker som vi gör, som är dolda för oss i vår kultur just för att de är vanliga och vardagliga kan tas till ytan genom teatern, filmen eller litteraturen. 

Kan vi då tala om att vi lever i en ständig semantisk mättnad, att vi inte ser våra egna fördomar för att vi repeterat dem för oss själva så pass mycket att de blivit osynliga för oss? 

Ja, det är en djupare diskussion för en annan krönika. 

Men att vi blir avtrubbade av ord som upprepas kan bandnamn tydliggöra. För hur konstiga eller opassande eller fel kan de vara, men ändå vara acccepterade?  Ämnet blir alltså denna gång:  ”Band som heter fel” eller ”band som inte låter som de heter” eller ”band som borde byta namn med varandra”. 


För att rensa paletten tar vi oss an första frågeställningen ”band som heter fel” med att ta upp band som faktiskt heter rätt. Band som faktiskt heter som de låtar. Rage Against the Machine — ett rap, rock, punkband från 90-talets början med precis den vrede och attityd, tunga riff och trummor som namnet antyder. 

Ett annat bandnamn som faktiskt funkar: Slayer. Thrashbandet med domedagsvibbar, slaktande hårda riff. Man kan säga att alla tidiga band i den eran hade koll på deskriptiva namn (Metallica, Anthrax, Megadeth). Lite fel men ändå rätt är bandet Kiss som kan låta fel, men ser man deras rötter i glamrocken med tidiga likar som till exempel Sweet, då klarnar det. 



Ett band som då rent funktionellt heter fel är Boyzone - Visst, en gång i tiden var det säkert pojkar som sjöng. Men nu ryktas det att de ska återförenas 2024, när bandet firar 30 år, och då kommer huvudsångaren Ronan Keating vara en 47 år. 

Nu när vi kommit igång, låt oss analysera nästa katergori:”Band som inte låter som de heter”.

Primal Scream - oj, oj, här kommer det låta sjukt hårt. Nu gäller det att ta på sig nackstödet och invänta dubbelkaggarna och growlandet. Men nej, Primal Scream är ett northernsoul-doftande poprockare med körer och blås. Fel namn eller fel musik, hur som helst, de borde hetat något annat. 



The Cranbarries - Tranbärens största hit Zombie, en tung låt om situationen på Nordirland. Kanske borde de byta namn med nyligen nämnda band? 

Skalbaggarna




Egennamn som Maggio, Li och liknande är det svårt att orda om. Men ärligt talat, Einar, förväntar vi oss inte dragspel och en vals om flottarkärlek när vi hör det namnet? På 80-talet hade de Roland Cedermark, idag har vi Einar…




Och på temat band som borde byta namn med varandra. Tror ni inte Nordman var lite sur att Vikingarna redan fanns? 


E-type är en svensk eurodisco-kung men namnet är ju en bilmodell av märket Jaguar

E-type är en svensk eurodisco-kung men namnet är ju en bilmodell av märket Jaguar. Det kanske borde förknippas mer med rock n roll (50-talsbilar och sånt ni vet, fast här spelar väl mina egna fördomar in mer än vanligt.) 

Inom poppen har vi vant oss vid namn som just tranbär, utslag (hives) och stick (sting). Men  är det ändå inte lite konstigt vad ett av de största heter. The Beatles - ett så pass vanligt namn på världens största band att det omöjligt kan heta något annat. Men ärligt talat.. skalbaggarna. Världens mest ansedda band heter Skalbaggarna. Förklara det för en som legat i koma i 60 år. 



För att spä på med fler band vände jag mig till Patrik Fliesberg, chef på Kulturskolan i Ockelbo. 

– De flesta har ju ganska lämpliga bandnamn utifrån genre, men några kan man fundera på, säger Patrik och tänker efter. 

– Mahavishnu Orchestra är inte en indisk symfoniorkester och The Kristet utseende spelar inte Pelle Karlsson-covers

– Bandet [Ingenting] är faktiskt någonting som låter. Skivan ”Tomhet, idel tomhet” rekommenderas för personer med dragning åt det tungsinta.

– Mörbyligan var inget kriminellt gäng utan ett punkband från Danderyd. Och Toy Dolls spelar INTE barnmusik.

– Inte ens det gamla ockelbobandet Lars Langs kunde stå för sitt bandnamn, eftersom självaste Lars Lang tidigt hoppade av.

 

– Tacka vet jag bandnamn som spelar som de heter. Bästa exemplen är Totalt jävla mörker från Skellefteå och New York-bandet Endless Boogie. De låter som de heter!


Fler artiklar på Kuxa.se

Kuxaåret 2021 - en tillbakablick

Kuxaåret 2021 - en tillbakablick

Intressesfären - krönikor om lite allt möjligt

Intressesfären - krönikor om lite allt möjligt

0