Han flyttade från huvudstaden till Ockelbo - intervju med dirigenten Tony Margeta

Han flyttade från huvudstaden till Ockelbo - intervju med dirigenten Tony Margeta

Tony Margeta är dirigent och ledde kören Falu Kammarkör, och senare kören La Cappella. Under senare år har han lett Stockholms Gaykör och varit lärare på Adolf Fredriks musiskola. Nu har han flyttat till Ockelbo.


Länge har Tony haft tankar på att skaffa sig ett fint boende “på ålderns höst” och en möjlighet att komma undan hetsen han upplevt i storstadslivet. Men tiden för det fina boendet kom snabbare än planerat, Tony är mitt i livet och  genomför en stor förändring i samband med att han tagit flyttlasset till Ockelbo.

– Från en tvåa i Stockholm till 280 kvadrat i Ockelbo och gemensamhetsboende med tre goda vänner. Det känns fantastiskt, berättar Tony.


Tony växte upp i Göteborg och har även bott i Falun och Västerås innan det blev tolv år i Stockholm.

– Jag har arbetat som musiklärare och körpedagog på Adolf Fredriks musikskola i drygt tio år samt är dirigent för Stockholms Gaykör sedan oktober 2022 som jag kommer fortsätta med. Det skulle vara kul att konsertera med dem här i bygden.


Snart ska han också sadla om till kyrkomusiker i Sandvikens församling och komplettera sin examen med kyrkomusikerexamen på distans. Adolf Fredriks musikskola beskriver Tony som en mycket prestigefull skola och i sin roll som dirigent för gosskören ingår även individuell bedömning.



– Det finns 1100 elever där i årskurs 4-9 och skolan har funnits sedan 1939. Två klasser bildar om totalt 60 elever bildar en kör och de sjunger varje dag.



Från och med februari byter Tony arbetsplats, vilket i sig också blir en stor omställning.

– Nu ska jag bara musicera och få ihop fungerande körer. Tjänsten är på 75% och jag kommer även spela på förättningar.

– Det blir otroligt spännande. I huvudsak kommer jag ansvara för barn- och ungdomskörer – och jag slipper sätta betyg, vilket skall bli lite skönt att slippa.



Från början tittade Tony på hus närmare Stockholm, att byta jobb var inget som ingick i ursprungsplanen.

– Vi började leta inom en timmes avstånd, men det fanns inga vettiga objekt.


Sen dök huset i Ockelbo upp, två timmar från Stockholm. Tony har sedan tidigare även vänner och bekanta i närområdet, det kändes som det var ett bra alternativ.

– Vi är fyra personer som ska bo i huset, det finns gott om eget utrymme här och vi kan visa hänsyn för varandra.

– Under hösten träffades vi regelbundet och pratade om allt juridiskt och praktiskt. Nu är vi här sedan en månad tillbaka, en snöslunga står överst på inköpslistan.

– Tystnaden. Redan första natten funderade jag över vad det var som var annorlunda, jag blev lugn, rofylld och sover på ett helt annat sätt här.



Själv började Tony sjunga i kör som sjuåring och var tidig med att även börja leda körer.

– Som 16-17 åring blev jag inledd på det spåret av min körs dirigent och jag blev repetitör.


Som sjuttonåring dirigerade Tony juldagshögmässan i Domkyrkan i Göteborg, ett massivt ansvar för en så pass ung körledare.

– Jag utbildade mig till körpedagog på musikhögskolan och min yrkesbana inleddes i Falu kammarkör 2004.


Där skördade Tony framgångar under elva år, det blev skivinspelningar och många turnéer och körtävlingar.

– Därefter blev jag headhuntad till kören La Cappella, vilket var otroligt stort. Jag var bara 30 år och såg inga hinder.

– Brinnet har jag kvar än idag, jag har inte för en sekund ledsnat på yrket.


Körsång ser Tony som bra för både hälsa och psyke.

– Det finns regioner som skriver ut körsång på recept.

– I kören är det laget framför jaget som gäller. Det kommer aldrig låta bra om samarbetet inte fungerar, det är lite som ett fotbollslag - alla måste hjälpas åt och kunna lita på varandra.






I mitten av december flyttade Tony in i villan i Ockelbo och märkte genast att något var annorlunda.

– Tystnaden. Redan första natten funderade jag över vad det var som var annorlunda, jag blev lugn, rofylld och sover på ett helt annat sätt här.

– Det är skönt att bo i en mindre bygd och slippa hetsen. Här är det lättare att förkovra sig i allt möjligt. Nu ska jag lära mig ta hand om ett stort hus och drömmen är att ha ett växthus på tomten.


Efter en intensiv period med flytt, jul- och nyårsfirande laddar Tony vid Kuxabladets besök upp för en skidtur i Kungsberget. I framtiden hoppas han även kunna ha utbyte med Ockelbo församling.

– Det skulle vara roligt att hoppa in på någon inspirationsdag eller liknande.

– I Ockelbo verkar det finnas mycket kultur och musik även utanför kyrkan, det vill jag också ta del av.

– På mindre orter är det lättare att få saker genomförda, beslutsvägarna är korta och människorna har en positiv attityd.

– I livet är det så lätt att bli inkörd i hjulspår. Jag drog i handbromsen, det hade blivit dags att göra något nytt, avslutar Tony.




Johan Beijer

Foto: Henrik Westberg


Fler intervjuer på Kuxa.se

Mitt 2023 - sammanfatta för att gå vidare

Mitt 2023 - sammanfatta för att gå vidare

ICA Ugglebo ger föreningar stöd - visar det nu i entrén

ICA Ugglebo ger föreningar stöd - visar det nu i entrén

0