De populäraste namnen

De populäraste namnen

Statistiska centralbyrån kommer från och med 2024 upphöra med att bevaka namnstatistik på nyfödda. Anledningen är att SCB prioriterar framställning av annan statistik. Men innan det lilla nöjet försvinner bidrar vi med att publicera några utdrag av de populäraste pojk- och flicknamnen för år 2022.

Populäraste namnen och deras betydelse

Anna - Sveriges vanligaste tilltalsnamn för kvinnor.

Anna är ett egennamn, ett kvinnonamn som med största sannolikhet ursprung från den grekiska formen av hebreiska Hanna, och med betydelsen "nåd" eller "den benådade". Anna är bergsbrukets beskyddarinna.


Lars - Sveriges vanligaste tilltalsnamn för män 

Lars är en kortform av antingen namnet Laurentius "man från Laurentium", eller Laureatus "den lagerkrönte". Ursprunget tvistas det om men båda namnen är latinska. Det tidigaste belägget för namnet i Sverige är från år 1524, men som smeknamn förekom Lars redan på 1300-talet.

Det finns även 37 kvinnor som har Lars som namn och 31 män som heter Anna.



William – vårt populäraste namn på nyfödda pojkar under 2022

William är en form av Wilhelm som är uppbyggt av orden wil "vilja, önskan" och helm "hjälm, skydd" och kan uttydas ungefär "en önskan av skydd", "skyddande vilja" eller ?beslutsam beskyddare?

Astrid – vårt populäraste namn på nyfödda flickor under 2022

Astrid är ett urnordiskt namn, bildat av as (gud) och frid (skön), alltså gudaskön, vilket tolkas som gudomligt vacker. Den fornvästnordiska formen var Ásfríðr. Namnet var vanligt under mellankrigstiden, men har ökat i popularitet de senaste åren.


De vanligaste namnen på nyfödda 2022 i Sverige

De vanligaste namnen på nyfödda 2022 i Sverige

Profilintervju: En av Stockholms Strauss Orkesters grundare

Profilintervju: En av Stockholms Strauss Orkesters grundare

0