Den nya ljuskronan i Rönnåsstugan

Den nya ljuskronan i Rönnåsstugan

Lördagen den 25 februari hölls en invigning av ljuskronan som smeden Kent Söderström i Rönnåsstugan. Vi har pratat med Kent om arbetet bakom den gedigna ljuskronan som mäter 265 centimeter lång och 65 centimeter bred.

– Jag vart glad över att bli tillfrågad. Det är lågsäsong nu och de håller på bygga om vid smedjan i Wij valsverk. Det är en känd stuga och bra reklam för mig, berättar Kent. 

Ljuskronan på plats i Rönnåsstugan. Foto: Kent Söderström

Inför invigning var Kent nervös över hur det skulle tas emot och säger sig ha sovit dåligt. 
– Det är så med offentliga grejor, man blir nervös. Men ljuskronan verkar omtyckt, absolut.

Det lokale konstnären Carina Bodström och föreningsalliansens Lena Hammarlund skötte kontakten med Kent beträffande möjligheterna att köpa en ljuskrona. Kort därefter drogs skapandeprocessen igång.
– Jag funderade kring hur jag skulle göra, två mindre eller en lång oval. Till slut beslutade jag mig för att göra en stor.
– Raksträckorna tillverkades för sig och därefter kurvorna, sen nitade jag ihop den. Den är gjord på gammalt sätt med rent och ärligt smide.

Själva idéarbetet var ganska fritt, Kent berättar att idéer ibland kunde dyka upp mitt i natten. En av dessa idéer var detaljerna på kronan i form av skidspetsliknande piggar, som för tankarna till friluftslivet. Själva ljushållarna, 22 till antalet, är utformade som princesskronor, vilket är en påminnelse om Ockelbo och Kungahusets kopplingar via Prins Daniel.
– Som smed kunde man leka lite fritt i detta projekt.

Ljuskronan väger mellan 20-22 kilo och krävde omsorgsfull förankring i Rönnåsstugans tak.
– Jag smidde själv grovspikar som fästes i bjälken och det går nog inte att få loss med kofot ens. 
– När jag monterade gjorde jag det tillsammans med min mästersmed, Lars Erik Sundin från Rustik smide, han var med då vi satte upp den. Ljuskronan är anpassad för att kunna hålla levande ljus, men sannolikt kommer det appliceras elektroniska fjärrstyrda ljus.
– Jag gjorde det ordentligt, valet av ljus är helt upp till dem.

Kent nämnde att det nu sker en uppfräschning av Wij Valsverk, där han normalt smider.
– Det trillar in lite jobb och en del är på rit och skiss stadiet nu. Framöver kommer jag erbjuda prova på smide i Ockelbo. Jag hoppas kunna ha smedjan öppen på påsken men vi får se, avslutar Kent.

Thuns rehab satsar i Ockelbo

Thuns rehab satsar i Ockelbo

Domen efter skjutningen i Ockelbo har fallit

Domen efter skjutningen i Ockelbo har fallit

0