Åmot kan tvingas genomgå en stor förändring - dammarna kan komma att avlägsnas

Åmot kan tvingas genomgå en stor förändring - dammarna kan komma att avlägsnas

Ett flertal kraftverk i Åmot och dammar ägs av Nilsson kraft AB, som har ansökt om att få riva merparten av dem. Det hotar bland annat Masugnsbadet och förändrar vattnen i bygden i grunden. Kuxabladet har träffat Kenneth Norén, ordförande Byrådet Åmot, Elisabet Marklund, ordförande Åmotsbruks Handel Ekonomisk Förening och Torbjörn Svensson, som är engagerad fiskare och kunnig om vattnen i bygden.
– Vi vill behålla badet och vattenspegeln som den är, det finns lösningar, säger Elisabet Marklund.

Det är ett EU direktiv som vill skapa fri vandring för fisk som är grunden till att Nilsson Kraft AB nu vill ta bort dammarna. De måste antingen miljöanpassas eller avvecklas.
– Vi kan inte stoppa dem från att riva, men vi vill få till en så bra avveckling som möjligt, säger Kenneth Norén.

Nilsson Kraft AB får ersättning för att riva anläggningarna och om de vill fortsätta driva kraftverken måste de miljöanpassas, vilket de får vissa bidrag till.
– Hammardammen, som ligger alldeles vid Tempobutiken, vill de miljöanpassa och har ansökt om det. En passage för fisk behöver anläggas enligt Länsstyrelsen, säger Kenneth.
– Men de äger inte all mark där de vill gräva, den ägs delvis av Kopparfors Skogar, förklarar Torbjörn.

Torbjörn som varit involverad i fiskefrågor i många år har många negativa intryck av Nilsson Kraft AB som han anser gravt misskött förvaltningen av de lokala kraftverken.
– Det har gjorts många anmälningar mot dem genom åren, de tar inget ansvar.

Idag är inget beslut taget beträffande rivningsansökan, men enligt jurister finns inget att göra för att förhindra den rätten. Men då det finns mer pengar i att riva än att miljöanpassa tycks valet vara enkelt för Nilsson Kraft. Byrådet gör istället vad de kan för att påverka vad som kommer stå i beslutet.
– Vår förhoppning är att prövningen skjuts upp, villkoren kan komma att förändras. Liknande fall som inkommer har satts på paus av regeringen, vi hoppas att vi kommer behandlas enligt samma villkor som framtida fall, förklarar Kenneth.

Just begreppet fria vandringsleder för fisk är något som ifrågasatts av Torbjörn.
– Vad är det för fisk som ska vandra har jag frågat Länsstyrelsen, som är medgivit att de är medvetna om att laxen inte rör sig här. Är någon enstaka öring anledning nog att förstöra hela bygden?
– På sina håll är vattnet för brant för fisken även om det inte funnits några dammar. Man vill alltså återskapa något som aldrig funnits naturligt, menar Torbjörn.
Fisketurism finns redan på orten och anpassning av vattendrag har gjorts med statliga medel.
– I exempelvis Byströmmen har det skapats små lekplatser i vattnen och laxöring planterats in. Här bedrivs idag populärt catch and release flugfiske. Om dammarna rivs kommer insjöfisken komma dit och då är allt förstört.

Elisabet, Kenneth och Torbjörn på dammen vid Masugnsfallet

Det var på 1700-talet som masugnen anlades och Åmot antog sin nuvarande form och bygden skapades. Om rivningen går igenom kommer badplatsen vid Masugnsfallet försvinna och vattnet förvandlas till en liten å.
– Vi får det svårare att behålla vår attraktionskraft. Hela Åmots kultur- och turistmiljö är hotad, menar Kenneth.
– Även butiken hotas, konsekvenserna är enorma, säger Elisabeth.

I bygden finns en camping med drygt 50 platser, varav många är året runt boende. Även Caravan Club, som har en anläggning i Ockelbo, har uttryckt intresse om att etablera sig på Åvallen.
– Men det bygger på att Åmot fortsätter se ut som det gör idag, säger Kenneth.

Conny Olsson, pensionärsboende vid Masugnsfallet, berättar sin syn på dammarnas eventuella avveckling.
– Det som sker är hemskt. Vad händer om man river ut dammarna geologiskt, ekologiskt och samhällssocialt? När jag fått tillfredsställande svar så ska jag sluta tjata. Ingen har gjort den utredningen. 
– Marken här är bara pinnmo och sand. Släpper man på allt vatten kommer det ta med all sand. 
– Man måste kunna diskutera detta, man har inte tänkt. Varje plats är unik.

Alla tre upplever att Ockelbo kommun ställt sig bakom dem i den här frågan och är måna om ortens kulturvärden, medan Länsstyrelsen vill verka för avvecklingen av kraftverken. Överrinningsdammar är ett alternativ som gjorts på andra håll, som är underhållsfria och tillåter fisken att vandra.
– Idag saknar förslaget en balans, hela vår kulturmiljö ligger i ena vågskålen. Dammarna är även viktiga ur en krissynpunkt och gör att man kan reglera hög- och lågvatten.
– Sjöarna är en buffert, kommer allt vatten på en gång kommer det orsaka stor skada på miljöerna. Många myrar har dikats ur och stranden vid Masugnsbadet kommer följa med ån, säger Torbjörn.
– Länsstyrelsen säger i sitt förslag på rivning att det är “i allmänhetens intresse”, men de har så vitt jag vet inte frågat någon lokalt, fortsätter han.
– Åtminstone har det inte skett “i samverkan med byrådet” som de skrivit, det stämmer inte – ingen har kontaktat oss, fastslår Kenneth.

Åtminstone har det inte skett “i samverkan med byrådet” som Länsstyrelsen skrivit, det stämmer inte – ingen har kontaktat oss.

Kenneth berättar att de nu jobbar på att bjuda in länets politiker på Riksdagsnivå för att diskutera frågan.
– En generell bedömning av situationen kan inte göras från skrivborden, vi vill visa hur verkligheten ser ut.
– Folk mår dåligt, livskvalitén försvinner och det är sömnlösa nätter för många, säger Torbjörn.
– Självklart påverkar det även fastigheternas värde och de senaste åren har vi haft god inflyttning, det kommer sannolikt avta om vattnen försvinner, säger Elisabeth.

Basketens dag 2023

Basketens dag 2023

Bidra till matkassen – enkel lösning finns på Ica Ugglebo

Bidra till matkassen – enkel lösning finns på Ica Ugglebo

0