Inga lamm - men däremot kycklingar och odlingslycka

Inga lamm - men däremot kycklingar och odlingslycka

Nu var det ett tag sedan sist och det har hänt massor här på gården de senaste veckorna, men det vi längtar allra mest efter har inte hänt än – lammen lyser nämligen envist med sin frånvaro!

När baggen får träffa sina tackor på hösten så skriver man upp datumet från att han började betäcka och utifrån det datumet så räknas en beräknad lammningsdag fram. Detta datum är ju såklart teoretiskt eftersom man inte exakt vet när varje enskild tacka blivit betäckt men ger ändå en fingervisning om att lammen inte kommer tidigare än en viss dag. Nu har detta teoretiska datum passerats och inte ett enda lamm har behagat att titta ut. 

Tackorna är runda som tunnor, vilar mycket, har fått mjölk i juvren och ser allmänt sprickfärdiga ut, men inga lamm… Ni kan väl ana en viss frustration hos krönikören här när man längtat så länge och förberett med kamera, lammboxar, extra gott foder till tackorna och ställt klockan flera gånger på natten för att kolla av kameran så man inte missar något. Nåja, det är bara att öva på tålamodet ett tag till för det är inte långt kvar nu! 

Något vi gläds över här just nu är en hög med nykläckta kycklingar som kom igår. Det är alltid lika magiskt vartenda år när man får hålla i en alldeles ny kyckling som sett dagens ljus. Jag laddade äggkläckaren med både gröna, bruna och några beige ägg för 22 dagar sedan och nu står jag här med 16 st små söta dunbollar hittills, vi får se om det trillar in några till under dagen.

Andra saker som skapar lycka och glädje här på gården är att mina små plantor växer så det knakar. Vart man än tittar just nu finns det små krukor med tomater, gurka och vattenmelon som idogt strävar mot solljuset. Jag brukar alltid lyckas glömma bort hur stor plats allting tar när man ska plantera om från de minsta krukorna till större krukor. Helt plötsligt är det en djungel hemma och man har fullt sjå att se ut genom fönstret själv! 

Gårdsbutiken är full av lokalproducerade produkter av många olika slag

Nu till helgen ska jag börja förbereda odlingen utomhus, det blir ett nytt upplägg i år med växthus, kryddland och odlingslådor i närheten av brunnen för att underlätta vattningen senare i sommar. Jag försöker vara lite mer effektiv i år, det ska bli enkelt att sköta odlingarna för att minimera mängden tid och energi som går åt. Det ska vara roligt att odla och att utvärdera förra odlingsåret ger olika uppslag till att utveckla logistiken och fundera över förbättringar.

I gårdsbutiken trängs varorna med varandra och ni är många som har handlat här inför påsk vilket är otroligt roligt. Det är kul att så många vill värna lokal mat och som har märkt vilken otrolig kvalitet det är på köttet, äggen, honungen, brödet och allt annat gott som finns här.

Förutom goda saker i butiken kan du även köpa värphöns och gödsel till dina planteringar från oss, så tveka inte att höra av dig ifall du vill ha några egna höns sprättande i trädgården i sommar.

Picasso inspirerar - vernissage på biblioteket

Picasso inspirerar - vernissage på biblioteket

Basketens dag 2023

Basketens dag 2023

0